Te ismered a saját szerelemtérképed? Már gyerekkorban elkezdjük kidolgozni

R. Szabó Zsuzsa
Írta: ,

Azokat az élettanulságokat, amelyekkel kialakítod magadban az ideális partnerről alkotott képet, szerelemtérképnek nevezik. Ezek olyan sablonok, amik ösztönösen, egészen kicsi gyerekkortól kezdve megmutatják számodra, milyen a vágyott, igaz szerelem.

Meghatározó emlékek

Gyakran azért tűnik valaki szerethetőnek, mert emlékeztet valakire a múltból, aki kellemes élményekkel ajándékozott meg, jó volt hozzád. Egy illat, egy helyszín, egy gesztus is felidézhet valami nagyon régi, bájos emléket. Egy családi ismerős, egy házbéli szomszéd srác, akivel jó haverok voltatok, vagy valaki, aki nem feltétlen teljes valójával, csak egy-egy feléd tett pozitív megjegyzésével, jószándékú beszélgetéssel tett rád mély benyomást. Ezeket akkor, amikor megtapasztaltad, még nem kapcsoltad össze a szerelem érzésével. Azonban azt, hogy később milyen lesz a zsánerünk, milyen típusú férfiak vonzanak, meghatározzák ezek a korai élményeink.

Érzelemátvitel

Azt a jelenséget nevezi érzelemátvitelnek a pszichológia, amikor egy számodra egykor fontos személy iránt érzett szeretetedet, rajongásodat, vonzalmadat átruházod valakire. Ehhez elég egy hangszín, egy illat, egy taglejtés, egy szempár, egy tekintet is. Az illető láttán, hallatán beugrik valami a múltból, ami bizsergető érzéssel tölt el. Egy karakter, egy típus is lehet ilyen. Valakinél például a gondoskodó tekintet fixálódik, másoknál a „rosszfiú” imidzs.

Az első nagy, viszonzott szerelem is mérföldkő. Az, hogy hogyan élted meg, sokszor visszaköszönhet az életedben.

Gyerekkori minták szerepe

A gyerekkori tapasztalatok, másoktól érkező visszacsatolások nagyon fontosak, jobban meghatározzák a későbbi döntéseinket, mint hinnénk. A tudatalattinkban olyan élményeket, reakciókat őrzünk, amik akaratlanul is befolyásolják a párválasztásunkat és a párkapcsolati mintázatainkat is.

Bennem például már kamaszkoromra rögzült a férfiben keresendő értékek közül az, amit apukám képvisel. Kulcsfontosságúvá vált a nehéz helyzetekben is segítő humor, a megbízhatóság és a babusgatás. Nekem ezek alapértékek lettek.

Te fel tudod sorolni a saját rögzült értékrendedet? Tedd meg! Fontos, hogy tisztában légy velük!

Fókuszban

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba