Együttalvás az újszülöttel: tényleg veszélyes, vagy segíti a kötődést?

Zabolai Margit
Írta: ,

Emlékszem a pillanatra, amikor összeszereltük a kiságyat, én meg álltam mellette az akkor már hatalmas pocakommal, és hirtelen minden olyan valóságossá vált: itt egy plusz ágy, mert hamarosan eggyel többen lakunk majd itt, és kell neki a fekhely. Akkor még persze nem tudtam, hogy viszonylag hosszú ideig nem lesz használatban a rácsos babaágy.

Nem az ördögtől való együtt aludni a babával

Sok kismama számol be róla, hogy ha kiderül, hogy együtt alszik a babájával, úgy néznek rá, mint akinek teljesen elment a józan esze. Pedig az elképzelés, hogy a babának külön kell aludni, egészen új keletű, és a világ nagy részén a babaágy vagy bölcső fogalma a mai napig teljesen ismeretlen. Ugyanakkor az egy ágyban alvás valóban komplex természetű dolog, és mivel általánosan és mindenkinek nem lehet javasolni, ezért nem is szokták például a kórházban erre biztatni az anyukákat – ami miatt sokan azt gondolják, hogy általánosságban nem ajánlott ez az alvásmód, holott ez nem igaz.

Valóban kerülendő az egy ágyban alvás, ha bármelyik szülő, aki a csecsemő mellett aludna, dohányzik, vagy ha az alvás idején alkoholos befolyásoltság alatt áll, kábítószereket vagy bizonyos gyógyszereket szed.

Ugyanakkor nem igazán van alapja annak a félelemnek, hogy a szülők álmukban a kicsire ráfekszenek, vagy a baba megfullad. Sőt, vizsgálatok igazolták, hogy az együtt alvó szoptató anyák és babák esetében kisebb a bölcsőhalál kockázata, aminek valószínűleg az az oka, hogy a bőrkontaktus – éjjel épp úgy, mint nappal – segít szabályozni a pici szívverését és légzését. Azokban az esetekben, amikor ez mégis megtörtént, jellemzően szükségmegoldásként, helyhiányban aludtak együtt a szülők a babával, és a rizikófaktorok közül több is fennállt.

Az együtt alvó édesanyák sokkal könnyebben és gyorsabban reagálnak a kicsi igényeire is, már az első mozdulatokra felébrednek és azonnal mellre tudják tenni a babát, mielőtt az sírni kezdene, így a szülők és a gyermek is jobban alszik.

A különalváshoz is türelem kell

Egy kisbaba ügyesen alkalmazkodik, és lassan, de biztosan megszokja a világ rendjét, így természetesen külön szobában is meg tud tanulni aludni, ha a szülő úgy érzi, hogy számára ez a megnyugtatóbb. Ha úgy döntesz, hogy számotokra ez a megfelelő megoldás, akkor fontos, hogy különösen türelmes legyél: tartsd észben, hogy a gyermeked 9 hónapon keresztül egy meleg, biztonságos ölelést nyújtó helyen volt, ahol soha nem kellett például megéheznie. Ehhez képest egyedül aludni és sírással jelezni, ha enni akar, nagyon nagy váltás, és elképzelhető, hogy eleinte többször kell ébredned hozzá, mert a közelségedre vágyik. Ez teljesen természetes dolog.

Fókuszban

Ideje lenne mindenkinek áttérni! Az NKM E-számla jó a környezetnek, az ügyfélnek és most a kórháznak is

Így tanítsd meg a gyerekednek, mi a jó és a rossz érintés

Egy mobil, amivel bátran villoghatsz, de nem kerül egy vagyonba

Tiszta lakás, ragyogó jókedv