Az első benyomás pszichológiája: ennyit számít, mi történik egy másodperc alatt

Kerekes Vivien
Írta: ,

Már a találkozás első pillanataiban eldöntjük valakiről, hogy kedveljük-e, vagy sem. Automatikusan történik a dolog, és szinte észre sem vesszük, de akár a kézfogás is elegendő ahhoz, hogy képet alkossunk egy ismeretlen személyről. Ugyanez pedig fordítva is igaz, hiszen rólunk is leszűrnek fontos részleteket az első másodpercekben.

Valójában az evolúció is szerepet játszik abban, hogy a találkozás legelején képet alkotunk a másik személyről.

Őseinknek ugyanis az első másodpercekben, még messzi távolságokból el kellett dönteniük, hogy valaki veszélyt jelent-e rájuk nézve, vagy sem.

Mára kutatások bizonyítják, hogy a másik fél megítéléséhez tényleg nincs is szükségünk több időre.

Végignézzük az arckifejezésüket, a testbeszédüket, és a kisugárzásuk alapján már tudjuk is, hogy kedveljük az adott személyt, vagy ellenszenves számunkra.

Kevesebb, mint egy másodperc is elég Kép forrása: tumblr.com

Egy felmérés alapján kiderült, hogy az emberek mindössze néhány másodpercre látják az arcunkat, de máris következtetéseket vonnak le a megbízhatóságunkról, hozzáértésünkről, és kedvességünkről.

A legérdekesebb pedig, hogy a három tulajdonság közül az elsőt állapítják meg legkorábban (alig 100 ezredmásodperc alatt), és a felállított kép a későbbiekben sem változik meg.

Vagyis, amit először gondolnak rólunk, azon csak nagyon nehezen tudnánk módosítani.

Ezért javasolják szakértők, hogy egy fontos találkozásnál próbáljunk minél nyugodtabbak és magabiztosabbak maradni, hiszen ez szinte biztosan kiül az arcunkra, és pozitívabb színben tüntet fel minket.