Miért vonzódunk olyanokhoz, akik a szüleinkre hasonlítanak? - A szakértő szerint ezért

Bodnár Alexa
Írta: ,

Sokaknál előfordul, hogy a párválasztás során a szüleire hasonló emberbe szeretnek bele. Ez lehet akár tudatos is, de a legtöbbször egy tudatalatti folyamat. Megkérdeztünk egy szakértőt arról, miért választhatunk magunknak ilyen párt, és miért ennyire meghatározó a szülői minta.

A szüleinktől sok mindent megtanulunk, nem csak beszélni, járni, vagy azt, hogy hogyan kell viselkedni. – A szülők személyisége hozzájárul ahhoz is, hogy milyen párt választunk majd magunknak – tudtuk meg Arany Gabriella pszichológustól. Vagy mi hasonlítunk majd a saját édesanyánkra vagy édesapánkra, vagy a párunk.

Ugyanolyat vagy épp az ellenkezőjét

Ahogy egyre idősebbek leszünk, tudatosan vagy sem, de észrevehetjük, hogy nemcsak külsőleg, de sok mindenben belsőleg is hasonlítunk a szüleinkre.

Éppen ezért nem meglepő, hogy a párválasztás esetében is fontos szerepet kap a szülői modell: vagy ugyanolyat, vagy éppen az ellenkezőjét keressük, de szinte mindenkinél szerepet játszanak az otthonról hozott dolgai. Ennek oka, hogy a gyermekkorunkban bennünket érő hatások, nagyban befolyásolják a felnőtt életünket, és a szüleink azok, akik példaként vannak jelen, miközben felnövünk – magyarázta kérdésünkre a szakember.

Miért vonzódunk olyanokhoz, akik a szüleinkre hasonlítanak? - A szakértő szerint ezértSzüleinktől látjuk, hogy hogyan élik az életüket, megfigyelhetjük a mozdulataikat, halljuk a kommunikációjukat: édesanyánk az első női, édesapánk az első férfi modellünk, így a nemekről kialakuló képet rajtuk keresztül alakítjuk ki.

Mondhatjuk, hogy ösztönösen azokhoz az emberekhez vonzódunk, akik vagy külsőleg, vagy belsőleg hasonlítanak szüleinkhez, ilyenkor úgy érezzük, hogy kicsit visszakapjuk a gyermekkori biztonságérzetünket, vagy azt az érzést, amit akkoriban az otthon melege jelentett számunkra. Emellett a szülők iskolázottsága és a társadalomban elfoglalt helye is fontos eleme a párválasztásunknak: ha szüleink diplomás emberek, nagy valószínűséggel tanult párt fogunk választani magunk mellé, hiszen így érezzük nagyobb biztonságban magunkat – fogalmazott Arany Gabriella.

Gyakran előfordul azonban az is, hogy szüleink nem tudnak pozitív példával szolgálni nekünk, de a negatív mintát is mintaként fogjuk fel.

Ha tudatosak vagyunk, akkor ebben az esetben tudatosan más kinézettel és tulajdonságokkal rendelkező párt választunk magunknak, hogy ne ismétlődjön meg a régmúlt, de ez nem mindig van így. Aki az egész családjában például azt látta, hogy a férfi folyton ivott, a nő meg alárendelte magát a férje akaratának, akkor öntudatlanul is ezt a viselkedési formát sajátíthatja el, és mivel azt hiszi, hogy ez a normális, nem is akar ebből kitörni, és olyan társat választ magának, aki emlékezteti az édesapjára – mondta a szakértő.

Legolvasottabb cikkek

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Fókuszban

Lehetünk anyagilag biztonságban, ha baj van - Megtakarítás nélkül is!

Harmónia kívül-belül - Tökéletes páros a Lenortól

Túl nagy a mobilos választék? Szűkítsd le a kört a Huawei P40 családra!