7 módszer, amivel tanulásra vagy sportra motiválhatod a gyereket

Írta: ,

Talán nincs is olyan szülő, akinek ne kellett volna még összeveszni a gyerekkel, mert az nem akart leülni tanulni. Ám míg egyes esetekben ez csak egy-egy alkalommal fordul elő, másoknál a probléma szinte mindennapos, a motiválatlanság pedig nem csak a tanulásban, az élet más területein is hátráltatni fogja a kicsit. Bár ahhoz, hogy a lelkesedést előcsald, minden életkorban, sőt, minden egyes gyereknél más módszer működik, mégis érdemes átolvasni tippjeinket, hátha találsz közöttük olyat, ami a te csemetédből is kihozza a tenni akarást.

Adj neki önállóságot!

A legtöbb kicsi ragaszkodik hozzá, hogy önmaga vegye fel a cipőjét, ha egyszer már képes rá, de tény, hogy ez nem mindig sikerül olyan gyorsan vagy ügyesen, mintha te húznád rá a lábbelit.

Sok szülő ezért inkább kiveszi a gyerek kezéből a feladatokat, így szépen lassan a motiváltságot is kikoptatják a gyerekből. Nem várhatod el a kicsitől, hogy miközben te mindent elvégzel helyette, egyszer csak, mintegy gombnyomásra aktiválódjon benne a tettvágy. 
 
Ha azt szeretnéd, hogy a gyerek a tanulásban vagy a sportban motivált legyen, akkor adj az életkorának megfelelő önállóságot neki az élet más területein is.
Vállajon felelősséget!

Szintén hajlamosak lehetnek a gyerekek eltussolni a teendőket, ha tudják, hogy anyu az utolsó pillanatban úgyis kimenti őket.

Természetesen nem kell a gyereket folyton stresszelned, esetleg szánt szándékkal egy megalázó szituációban hagynod, azzal a felkiáltással, hogy na majd most megtanulja, de szabhatsz feltételeket: például, segítesz a házi feladatban, de csak akkor, ha délután kér meg rá, és nem reggel, a kocsiban, iskolába menet. 
 
A felelősség érzése a munkakedvet is felébresztheti.