Nagy család az álmod? Így kaphatsz 10 millió forintot a megvalósításhoz

Szendrey Adrienn
Írta: ,
Nagy család az álmod? Így kaphatsz 10 millió forintot a megvalósításhoz

Hamarosan minden fiatal pár számára elérhetővé válik az úgynevezett babaváró támogatás. Az akár 10 millió forintot kezdetben kamatmentes hitelként vehetjük fel, de több gyermek vállalásával vissza nem térítendő támogatássá alakítható, ami hatalmas segítség lehet a családalapítás során. A részletekről kérdeztük a Bank360 pénzügyi szakértőit, hogy benned se maradjon megválaszolatlan kérdés a babaváróval kapcsolatban.(X)

Nagyjából egy hónap múlva hatalmas anyagi lehetőséget kapnak a fiatal házasok, hogy közös céljaikat megvalósítsák: július elsejétől válik hatályossá ugyanis a babaváró támogatásról szóló rendelet és ezzel egy időben lehet majd igényelni is a legtöbb banknál.

Tényleg kihagyhatatlan?

De mi is ez a konstrukció, amiről már olyan sokan írták, hogy soha vissza nem térő lehetőség a fiatal családoknak?

A babaváró támogatás kvázi egy olyan hitel, mint a személyi kölcsönök, viszont állami támogatással van megspékelve. Legfeljebb 10 millió forintot vehetnek fel azok, akik megfelelnek a feltételeknek, maximum 20 év alatt lehet visszafizetni, az összeg pedig szabad felhasználású, azaz senki sem szól bele, hogy mire költjük el.

Ez eddig akár egy hagyományos szabad felhasználású kölcsön is lehetne, azonban már az igénylés során felmerülnek a kölcsön egyedi jellemzői. A babaváró támogatás az állam családvédelmi akciótervének a része, és mint ilyen, célja a demográfiai mutatók javítása, azaz, hogy a születésszám növekedését ösztönözze a családoknál, hiszen sokaknál pénzügyi gátja van a gyermekvállalásnak.

Éppen ezért a 10 millió forintos hitel utáni kamat megfizetését az állam átvállalja az első 5 évben, amivel a babaváró támogatás egyből sokkal jobb konstrukcióvá válik, mint egy piaci hitel.

“Míg a bankoktól felvehető piaci kamatozású hiteleknél csak elvétve tudunk felvenni 10 millió forintot, a 20 éves futamidő lehetősége pedig nem is létezik, óriási lesz a törlesztőrészlete annak, aki egyáltalán megkap egy ilyen hitelt. A Bank360 kalkulációi szerint 8 évig havi 130 000 forint felett kell fizetni így. Ezzel szemben a babaváró támogatás törlesztőrészlete kezdetben az állami kamattámogatás miatt kevesebb, mint 46 000 forint a babaváró hitel kalkulátor számításai alapján.” - ismerteti a Bank360 szakértője, Veres Patrik.

Ahhoz pedig, hogy ez a kamattámogatás fennmaradjon és az állam fizesse helyettünk, ebben az első 5 évben születnie kell egy gyermeknek. Ha ez megtörténik, már biztosítottuk magunknak az elérhető legkedvezőbb hitelfeltételeket, hiszen sehol máshol nem kapunk ilyen olcsón kölcsön.

Ám az igazi érdekesség csak ez után jön: az első gyermek megszületése után három évre szüneteltetik a törlesztést, 36 hónapig nem kell fizetnünk a részleteket. Ha pedig megszületik a második gyerek? Az állam átvállalja a fennálló tartozás 30 százalékát, míg egy további gyermek vállalása esetén 100 százalékot, azaz onnantól semmivel sem tartozunk tovább.

A lehetőség nem mindenkinek adott

A rendkívüli anyagi támogatáshoz persze szigorúbb feltételek is társulnak. A babaváró támogatást csak azok vehetik fel, akik:

 • házastársi kapcsolatban élnek,
 • a feleség 18 és 41 év közötti,
 • a házastársak magyarországi lakcímmel rendelkeznek,
 • az igényléskor az igénylő házastársak közül legalább egyiknek hároméves, folyamatos TB biztosítotti jogviszonya van,
 • nem büntetett előéletű egyik fél sem,
 • nincs köztartozása egyik igénylőnek sem,
 • nem szerepelnek a negatív KHR listán,
 • mindkét igénylő magyar állampolgár (vagy külföldi állampolgárként érvényes tartózkodási joggal rendelkezik),
 • nem áll fenn olyan "nyilvánvaló körülmény", amely a gyermekvállalást lehetetlenné teszi.

Nem “pacsira” osztogatják tehát a támogatást, ráadásul még a bankok is végeznek jövedelemvizsgálatot, így ezen a fronton is helyt kell állni. Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy megkaphatjuk a támogatást, érdemes egy jogosultság ellenőrzővel előszűrni, hogy minden rendben van-e.

Biztos, hogy megéri felvenni?

A Bank360 külön kiemeli: csak akkor érdemes komolyan elgondolkozni a hitel felvételén, ha valóban tervezünk gyermekkel házastársunkkal az elkövetkezendő 5 évben és átlátjuk, hogy egy 20 éves futamidejű hitelnek milyen kockázatai vannak. Hiszen, ha mégsem teljesülnek a feltételek és nem lesz baba, nagyon ráfázhatunk a kalkulációk szerint és akár 8 millió forintot is kifizethetünk a hitelkamatokra.

Ha ugyanis nem születik gyerek a megadott 5 éven belül, a hitel egy hagyományos, 5 évente változó kamatozású hitellé alakul, az 5 évre kapott kamattámogatást pedig 120 napon belül vissza kell fizetnünk az államnak. Ez az összeg a Bank360 számításai szerint több mint 2,1 millió forint, ráadásul az 5 év után az induló törlesztőrészlet is 74 000 forint felé emelkedik a jelenlegi hozamok alapján, amelyet még 15 évig kell fizetnünk, ha 20 éves futamidőt választunk.

Azaz jócskán ráfizethet az, aki gyerek nélkül is fel akarja venni a maximális összeget, vagy meggondolatlanul vág bele a projektbe, hiszen nagyon sok pénzt fizethet ki a hosszú futamidő alatt a kamatokra és az állami támogatásra, ha nem teljesülnek a feltételek. Ráadásul benne van a pakliban, hogy 5 évente emelkedik a kamat és magasabb lesz a törlesztőrészlet.

Szabadon. Bármire?

A hitelt szabadon felhasználhatjuk, tehát csak rajtunk múlik, hogy mire fordítjuk a pénzt. A Bank360 szerint a felhasználást is alaposan meg kell fontolnunk, hiszen egy jó döntéssel stabil jövőt alapozhatunk meg magunknak és gyermekeinknek.

A Bank360 szerint megannyi jó megoldás van: régi, drágább hitelek kifizetése, ingatlanvásárlás, állampapír vásárlása, építkezés, vállalkozás beindítása vagy a gyerekek életindításra szánt megtakarítása mind a helyes felhasználási módok között vannak, de természetesen a saját élethelyzetünk határozza meg, hogy mire költjük a pénzt.

Ahogy bármilyen más hiteltermék esetében, úgy most sem javallott szórakozásra vagy gyorsan cserélődő anyagi javakra fordítani a pénzt. Ne ebből fizessük a tengerparti nyaralást vagy okostévét, mobiltelefont. Döntsünk megfontoltan és készüljünk a jövőre!

Tippek: jól jársz, ha ezeket észben tartod

A Bank360 összegyűjtött néhány olyan tanácsot és kevéssé ismert tényt is, amelyek segítségével pontosabb képet kaphatunk a támogatásról:

 1. A kedvezményeket, azaz a törlesztés szüneteltetését és a tartozás elengedését már a terhesség 12. hetétől kérheted.
 2. A közösen örökbefogadott gyermek is számít,
 3. és sajnos az elhalálozott gyermek is,
 4. ahogy a 12 hetesnél idősebb elhalálozott magzat is.
 5. 20 év hatalmas idő: alaposan gondoljuk meg, hogy belevágunk-e a családalapításba és a megfelelő partnerrel tesszük-e ezt. Válás esetén szintén bukjuk a kamattámogatást.
 6. Nem minden banknál lesz ugyanolyan az igénylés. Lesz olyan pénzintézet, ahol például 18 helyett 23 év lesz a minimum korhatár.
 7. Ha vissza kell fizetnünk a kamattámogatást, mert nem sikerült teljesíteni a feltételeket, az alábbi esetekben kérhetünk méltányosságot: ha az egyik igénylő elhalálozik, megváltozik a munkaképessége, vagy egészségügyi okokból nem tudjuk teljesíteni a gyerekvállalást. A tartozást ettől függetlenül még vissza kell fizetni.
 8. Ha igényeltük a támogatást, elváltunk, de új házasságot kötünk, ismét érvényesíthető a kamattámogatás és a gyermekvállalási támogatás új gyermek születésével.

A babaváró támogatást július elsejével igényelhetjük, a Bank360 információi szerint a pénzintézetek nagy érdeklődésre és több ezer igénylésre számítanak az első néhány napban.

Fókuszban

5+1 dolog, amit minden nőnek tudnia kell a bankkártyákról

Milyen magnéziumsót érdemes választani? Nem mindegy!

Készpénzes vagy? 5 ok, amiért ezentúl kártyával kellene fizetned

Egy hétig csak bankkártyával fizettem! Ezekre a felismerésekre jutottam

5 hatalmas tévhit a bankkártyákkal kapcsolatban – Te is bedőltél ezeknek?

Minden, amit az enyhe hibrid technológiáról érdemes tudni - enyhén szólva menő

Zöld rendszám és hibrid autó? Amit a zöld rendszámról tudni kell

Miért segíthet a magnézium a stresszes időszakokban?