Kánikulai napokon nemcsak fagyival és jeges itallal hűtheted magad. Vannak olyan ételek, amelyek még ezeknél is jobban képesek csökkenteni a testhőmérsékletet. A hűtött enni- és innivalók csak átmeneti megkönnyebbülést hoznak, mert ha a test hőmérséklete hirtelen csökken, hősokkal kompenzál. De akkor mit fogyasszunk a nyári melegben?
„Forró” fűszerek
A trópusi országokban, Afrikában és Dél-Amerikában a nagy meleg ellenére fűszeres, csípős ételeket esznek. A „legforróbb” fűszerek ugyanis hűtő hatásúak.
Magas víztartalmú ételek
A sárgadinnye, a görögdinnye, a grapefruit és az uborka különösen nagy víztartalmú élelmiszerek. Több mint 80 százalékuk víz. Hidratálják a sejteket, hűtik a testet.
Savanykás, kesernyés ételek
A savanykás, kesernyés ízű ételek a legmegfelelőbbek, amikor kánikula van. A folyadékban gazdag retek és a salátafélék szintén remekül hűtenek.
Egyes gabonafélék
Amit kerülni érdemes
Ha hűvös nyári estén grillpartin veszel részt, ne egyél túl sok grillezett húst. A zsírok és fehérjék emésztése közben szervezetünk sok hőt termel. Ezt a hatást az alkohol tovább serkenti, így fokozódik a verejtékezés és a vizelési inger, ezek pedig kiszáradást okozhatnak.