Ezért rágj el minél több cső kukoricát! 8 egészségügyi előnye

Ezért rágj el minél több cső kukoricát! 8 egészségügyi előnye

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Ezért rágj el minél több cső kukoricát! 8 egészségügyi előnye

Nyár végével kevés olyan finom és egyszerű csemege létezik, mint a főtt kukorica. Kár, hogy csak ilyenkor fogyasztjuk, mivel számtalan pozitív hatása van a szervezetünkre – és mint látni fogjuk, akár a hangulatunkra is.

Vitaminok

A kukoricában számtalan vitamin található, ezek közül a legjelentősebb mennyiséget az A-, B1-, B2-, és B3-vitamin (bár ez utóbbiról érdemes tudni, hogy a kukoricában megtalálható formájában feldolgozhatatlan az emberi szervezet számára), a B6- és a C-vitamin teszi ki.

Ezeknél kicsit kisebb arányban tartalmaz E-vitamint is, amely szintén elengedhetetlen a szervezet megfelelő működéséhez.

B1-, vagy boldogságvitamin

A kukoricának a fogyasztását különösen a B1-vitamintartalma miatt szokták ajánlani, amit más néven boldogságvitaminként is emlegetnek.

Rendszeres fogyasztásával ugyanis javul a kedélyállapot, tartós hiányában pedig lényegesen nagyobb a depresszió kialakulásának az esélye. Feszültség és rosszkedv esetén egyaránt ajánlott!

Ásványi anyagok

A vitaminok mellett a kukorica ásványi anyag tartalmát is érdemes megemlíteni: nagy mennyiségben tartalmaz foszfort, káliumot, kalciumot, ként, magnéziumot és folsavat is.

Ez utóbbit legtöbbször a terhesség elején szokás ajánlani a kismamáknak, mivel fogyasztásával néhány fejlődési rendellenesség kialakulásának esélye minimalizálható.

Kukoricahaj

A kukorica hajából készült italok, teák kifejezetten hatásos vizelethajtónak számítanak.

Alkalmazható húgyúti fertőzésekre, és nagyon hatékony eszköz a nehéz vizeletürítés tünetével szemben is.

Ez utóbbi miatt férfiaknak különösen ajánlott a fogyasztása, mivel több prosztatagondot is orvosolhatunk vele természetes módon.

Kukoricaliszt

Ha horzsolásokra, vagy kisebb-nagyobb sérülésekre dunsztkötést szeretnénk tenni, akkor annak egyik leghatékonyabb természetes kenőcse is készülhet kukoricalisztből.

Ugyanezt az anyagot a kukorica őshazájában, Amerikában máig előszeretettel használják csípések, duzzanatok, sőt egyes kelések kezelésére is.

Lisztérzékenyeknek

Nemcsak főtt vagy grillezett formában fogyaszthatják a kukoricát a lisztérzékenyek. A kukoricaliszt fogyasztása különösen népszerű a lisztérzékenyek körében, mivel ez gluténmentes, így bárki használhatja alapanyagként.

Sütemények, tészták elkészítéséhez éppen olyan megfelelő, mint bármilyen más típusú liszt. Színe sárgás, de a belőle készített ételek csak minimálisan lesznek sárgábban a hagyományos búzalisztből készítetteknél.

Kukorica olaj

Egyes nőgyógyászati problémákra, főleg petefészek gondokra kifejezetten hatékony lehet, ha a kukorica csírájából készített olajat használunk a főzéshez.

Elősegíti a ciszták felszívódását, és egyben támogatja a petefészek megfelelő működését. Érdemes nyersen is fogyasztani, salátára téve például elég akár csak néhány csepp előle.

40 felett

A kukorica rendszeres fogyasztását 40 éves kor felett egyre többen ajánlják nőknek és férfiaknak egyaránt.

A kukorica ugyanis tartalmaz egy foszfatidil-szerin elnevezés anyagot, amelyet leggyakrabban a marhák agykérgéből vonnak ki, de az esetleges fertőzések elkerülése miatt a növényi alapanyagok biztonságosabbak.

Az anyag hatása például a koncentrációs képesség javítása, a memória fejlesztése.

Univerzális kukorica

Összefoglalva a kukoricát rengeteg dolog miatt érdemes fogyasztanunk: rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, a növény részeit pedig számtalan betegség gyógyítására használhatjuk.

Érdemes bevenni ezért ezeket a konyhai alapanyagok közé, nem fogunk rosszul járni. Egészséges, jó kedvre derít és elűzi a depressziót. És még egyet ne felejtsünk el: nyáron kevés finomabb dolog van egy nagy főtt kukoricánál!

VIDEO Közvetlen járat Budapestről: ezekkel a látnivalókkal csábít Tirana

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!