Felejtsd el a diétát: 5 ok, amiért nem működik hosszútávon

Felejtsd el a diétát: 5 ok, amiért nem működik hosszútávon

Címlap / Életmód / Egészség / Felejtsd el a diétát: 5 ok, amiért nem működik hosszútávon

Bár ismert, hogy a szigorú diéták hosszútávon komoly problémákat okozhatnak, sokan még mindig a mértéktelen kalóriamegvonásra támaszkodnak, ha fogyni szeretnének. Az alábbiakban eláruljuk, miért tarthatatlan hosszútávon a diéta, és miért jársz sokkal jobban, ha ténylegesen életmódot váltasz.

Mert hiánybetegségeket okoz

A szigorú diéták minden esetben egyoldalú táplálkozást jelentenek, ami azt jelenti, hogy valamilyen (vagy jellemző módon többféle) ásványi anyagból, nyomelemből, enzimből, vitaminból nem viszel be elegendőt a szervezetedbe.

Nem véletlen, hogy ezek széles skálájára szükségünk van! Mindegyiket hasznosítja a szervezeted valamilyen módon és formában.

Ha hosszú ideig nélkülöznie kell valamit, az olyan, mint ha a rendszerben megszakadna az áramkör, és egy bizonyos terület ideiglenesen kikapcsolna, vagy ami még rosszabb, el is halna.

Ez sajnos a valóságban is előfordulhat, és súlyos esetben akár szervleállást sőt, halált is okozhat.

Mert étvágynövelő hatása van

Bár a szigorú diétákban azért hiszünk, mert fogyni lehet velük, mindez csak rövidtávon kamatozik. Már számos, független kutatás bebizonyította, hogy a drasztikus fogyásnak étvágynövelő hatása van – ebből következik, hogy jojó-effektushoz, azaz visszahízáshoz vezet.

Mit is jelent ez? Tegyük fel, hogy megvonod magadtól az édességet minden formában, miközben egyoldalú diétát is folytatsz.

Ezzel egyidejűleg jelentős mértékben megvonod magadtól pl. a vasat, a magnéziumot, a cinket, és megannyi vitamint, antioxidánst.

A szervezeted sóvárgás formájában jelez, hogy hiány lépett fel a raktárkészletekben. Minél tovább vársz, ez a sóvárgás annál erősebb lesz. Amennyiben a diétád nem csap át anorexiába, nem fogsz tudni ellenállni, idővel feladod a szigort, és teljesen kifosztod a hűtőt.

Mert bűntudatod lesz az evés miatt

Az evésnek örömforrásnak kell lennie, de erről szó sem lehet, ha egész nap a kalóriák miatt aggódsz, és majdnem éhen halsz a cél érdekében.

Ebből záros időn belül adódik, hogy egyenesen bűntudatod lesz az evés miatt, különösen akkor, ha valami olyat is elfogyasztasz, ami aktuálisan – szerinted – nem fér bele a diétádba.

Hova vezet mindez? Természetesen étkezési zavarokhoz. De mást is okoz az evés miatt érzett bűntudat: rövidtávon stresszt vált ki, és nem csak otthon, hanem azzal is, hogy pl. nem mész társaságba, nehogy azt kelljen nézned, hogyan falatoznak jóízűen a barátaid.

Ez depressziót, de minimum rosszkedvet okoz, a stressz pedig megannyi testi-lelki betegségért felelős. Ja, és hízást vált ki az arra hajlamos egyéneknél…

Mert sokkal lassabban megy

Igaz, hogy az elején sokkolja a szervezetedet a kalóriamegvonás, ami oda vezet, hogy nagyon gyorsan beindul a fogyás. Ám idővel rafinálttá válik ez a csodás rendszer, és elkezd tartalékolni.

Ha belegondolsz, ez egészen elképesztő: a tested képes arra, hogy éhínség alatt lelassítsa az anyagcserédet, hogy kevesebb kalóriával beérd – mindezt a túlélés érdekében!

Azonban a modern fogyókúra szempontjából ez egyáltalán nem előnyös. Ha eleve minimális kalória-bevitellel kezdesz, a fogyás megakadása során hova tudod csökkenteni az adagokat? Sajnos sehova.

Ekkor jön az, hogy megakad a diéta, sőt, elindul a hízás. A megoldás az, hogy normális étrenddel vágsz neki az életmódváltásnak, és ha belassul a fogyás, van lehetőséged változtatni, módosítani.

Mert hosszútávon egyszerűen tarthatatlan

A szigorú diéta legfeljebb akkor lehet hatásos és tartós, ha keveset kell fogynod, és utána nagyon tudatosan ügyelsz az étkezésedre, mígnem bevezetsz egy olyan étrendet, ami hosszútávon is élvezetesen tartható.

De, ha ez utóbbira képes vagy, akkor miért ne indíthatnád a fogyást is ezzel a módszerrel?

Tény, hogy így némileg lassabb, fokozatosabb a fogyás, de ami nagyon fontos, hogy csak így úszhatod meg egészségkárosító hatások nélkül a diétát.

Ráadásul nem csak a tested, hanem a lelked is hálás lesz, hiszen nem kell azért elzárkóznod a külvilág elől, mert le akarsz adni némi felesleget, és főleg nem kell stresszelned egy olyan létfontosságú örömforrás miatt, mint amilyennek az evésnek is lennie kell.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást