Pénz és hivatás

Túlvállaltad magad? Életvezetési trükkök, hogy maradjon időd igazán élni

Túlvállaltad magad? Életvezetési trükkök, hogy maradjon időd igazán élni

Amikor egyszerre a nyakunkba szakadnak a mindennapi teendők, rettentően nehéz helytállni és úgy megfelelni mindenhol, hogy ne égjünk ki teljesen – vannak időszakok, amikor egyszerűen nem lehet elkerülni a rengeteg feladat okozta stresszt és kimerültséget. Ilyenkor persze utólag már nagyon okosak vagyunk, hiszen a „nem kellett volna erre is igent mondanom” sűrűn hangzik el egy dolgozó nő szájából… Mégis, cselekedni kell, ha egyszer már így alakult, a bevállalt projekteket pedig időre kell abszolválni, ha nem akarunk nagyon megégni az időhiányban – íme, néhány életvezetési trükk, hogy varázsolhass magadnak a pihenésre is egy kis énidőt!

Relax apró részletekben

Lehet, hogy már napok óta nem volt időd gyertyát gyújtani és beülni egy kád forró, illatos vízbe, de még így is megadhatod magadnak azt a relaxációt, amit megérdemelsz – csak kisebb részletekben!

Használd a legszuperebb mindfulness-technikákat: amikor már nagyon elönti az agyad a stressz és a rengeteg teendő, kicsit szakadj ki a mókuskerékből – főzz egy kávét vagy teát és hagyd el az asztalod, némítsd le a telefonod és keress egy csendes helyet, ahová elvonulhatsz 20 percre!

Itt csinálj vizualizációs vagy légzőgyakorlatokat – ha 20 percig csak erre figyelsz, újult erővel térhetsz vissza az asztalodhoz, nem úgy, mint azok a kollégáid, akik csak egy cigire ugrottak le!

Túlvállaltad magad? Életvezetési trükkök, hogy maradjon időd igazán élni

Kérj segítséget

Tudjuk, egy küzdő típusú és elfoglalt nőben dolgozik az önérzet és folyamatosan azt szeretné bizonyítani, hogy menni fog minden, kézben tartja a dolgokat – ezt a kényszeres hozzáállást felejtsd el! Csomó esetben nincs annál tiszteletre méltóbb, mint amikor valaki segítséget kér… Akár a férjedtől/párodtól, akár a családodtól, akár a barátaidtól. Ha nehéz időszakot élnének át, te is bármikorbeugranál és elmennél a gyerekekért vagy besegítenél a házimunkában, nem?

Fogadd el, hogy ez most nem 100%

Ha hatfelé szakadtál, miért csodálkozol, hogy nem sikerül mindenhol a maximumot kihoznod magadból? Az ember figyelmének igenis megvannak a határai – a fókusz nem játék! El kell fogadnod, hogy ha túlvállaltad magad, nem is lesz olyan az életed minden területe, mintha hagynál magadnak elég időt pihenni. Ilyenkor csak azt döntsd el, hogy mi a prioritás és arra szánj több időt, nehogy minden területen csalódás érjen!

Túlvállaltad magad? Életvezetési trükkök, hogy maradjon időd igazán élni

Héttervezés

Van már heti tervezőnaptárad? Ha nincs, azonnal szerezz be egyet, vagy készítsd el magadnak! Ha látod, mikor van egy-két óra szabadidőd, legközelebb okosabb leszel, hogy vállalj-e még egy teendőt vagy nemet mondj a felkérésre. Ráadásul így a szabadidődet is be tudod osztani, szóval előre láthatod, mikor mennyi idő jut önmagad utolérésére – nem utolsó dolog, az biztos!

Fél óra ide vagy oda

Ha reggel általában korán kelsz és egyébként ez nem is esik annyira nehezedre, próbálkozz meg azzal, hogy még egy fél órával hamarabb kelsz ki az ágyból!

Így bőven jut időd magadra: felkészülhetsz a napra, tervezhetsz, nyugodtan kávézhatsz vagy akár tornázhatsz is egy kicsit.

De ha azt érzed, hogy képtelen lennél lemondani a reggeli szundiról, akkor este, a szokásos sorozatnézős fél órádat szánd a másnap megtervezésére! Nyugodtabban fogsz aludni, ha pontosan tudod, mikor mivel fogsz foglalkozni és látod majd a teendőid végét – ráadásul könnyebben elalszol, ha lámpafénynél írogatsz a noteszedbe, mintha kék fényű monitort bámulnál!

Képek forrása: unsplash.com

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást