Egészség / Életmód

Szuperhatékony tippek nyugtalan láb szindróma ellen

Szuperhatékony tippek nyugtalan láb szindróma ellen

Bár többnyire az alvászavarok között szokás említeni, a nyugtalan láb szindróma összetett idegrendszeri problémát jelent valójában – tehát ennek megfelelően kell kezelni. Az alsó végtagi diszkomfortérzettel járó kórkép önmagában nem veszélyes ugyan, mégis egészségügyi aggályok merülhetnek fel, ha a folytonos mozgáskényszer miatt megszakítja a természetes alvásciklusodat.

Feküdj és kelj hasonló időben!

A viszonylag állandó napirend megtartása kiegyensúlyozza az egész szervezeted működését – pláne az idegrendszeredét!

Nyugtalan láb szindróma esetén könnyen ördögi körben találhatod magad, hiszen a fáradtság súlyosbítja a tüneteket, amelyektől aztán különösen elképzelhetetlen a tökéletes pihenés.


Tudod? 5 csodás dolog, amit az agyad csinál, miközben alszol


Figyelj a tested jelzéseire, s kísérletezd ki, mennyi alvással tudsz a lehető legtökéletesebben „üzemelni”!

A legtöbb felnőttnek napi 6-9 órára van szüksége, ám ennél kevesebb vagy több is elképzelhető – elvégre nem másoknak, hanem saját magadnak tartozol elszámolással vele.

Nyújtsd az izmokat!

A lefekvés előtti finom nyújtás segíthet az izmaid kellő ellazításában.

Mivel a legtöbb esetben a vádli körkényén jelentkezik a mozgásra kényszerítő, szúró-égő érzés, elsősorban annak a megnyújtására érdemes törekedni.

Ehhez az egyik lábaddal lépj kicsit előre – úgy, hogy a sarkad legyen a talajon, a lábfejed pedig átlósan felfelé mutasson –, a másik maradjon hátul, és a törzsedet előrehajlítva próbáld meg megérinteni az elülső lábujjaidat a kezeddel!

Érezni fogod a hátul maradt végtagodban az izommunkát, úgyhogy a másik oldalra is ismételd meg!

Kevesebb koffein

A kávé, a tea, a csoki és a kóla egytől egyig élénkítő vegyületet tartalmaz.

Ezek nemcsak, hogy gátolhatnak a megfelelő mennyiségű és minőségű alvásban, hanem a nyugtalan láb szindróma tüneteit is súlyosbíthatják az idegrendszer regenerációjának megakadályozása révén.

Ne feledd, hogy egyéni érzékenységtől függően a koffein akár 12 órával az elfogyasztása után is éberré tehet, így a lefekvés tervezett időpontjához mérten gondolkodj előre!

A legtöbb embernek már az is elég, ha délután négy után koffeinstopot hirdet.

Meleg fürdő

Direkt nem forrót írtunk, mert bár az a szófordulat terjedt el, jelentése valójában káros: a forró víz nemcsak a bőrödet károsítja, hanem az idegrendszeredet is vigyázzba állítja.

A kellemesen meleg víz azonban megnyugtat, ellazít, és az idegeiden kívül az izmaidat is „kikapcsolja”.

Nyugtalan láb szindrómás páciensek beszámolója alapján már egyetlen alkalom is javulást idézhet elő.

Különösen akkor, ha sikerül napi rítussá tenni a dolgot. Persze, ebben az esetben nem is maga a fürdő a titok nyitja, hanem a megnyugvással járó, lefekvés előtti folyamat.

Figyelj a hőmérsékletre!

A túl hideg vagy túl meleg környezet a nyugtalan láb szindrómás tünetek súlyosbodásához vezethet.

Sőt, az is előfordulhat, hogy a lábad másfajta hőmérsékletet „kíván”, mint a tested többi része – gondolj csak arra, hányszor éreztél már kísértést, hogy kidugd a takaró alól legalább a lábfejedet!

Mozogj rendszeresen!

A napi rendszerességű mozgás nemcsak, hogy elősegíti a pihentetőbb alvást, de az izmaidat is megdolgozza, melyek így kisebb eséllyel adják meg magukat az önkéntelen éjszakai mozdulatoknak.

Nyugtalan láb szindróma esetén azonban érdemes óvakodni a túlzott megerőltetéstől, mert a tünetek súlyosbodásához vezethet.

Félóra séta például ragyogó kezdésnek, ha eddig nem edzettél semennyit sem, utána pedig fokozatosan növelheted a mennyiséget.

Neked van valamilyen bevált praktikád a panaszok enyhítésére?

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást