A szezonális depresszió 6 jele

A szezonális depresszió 6 jele

Címlap / Életmód / Egészség / A szezonális depresszió 6 jele

A rövid nappalok és a hosszú éjszakák könnyen rányomhatják a bélyegüket a hangulatodra. A szervezeted melatonin-termelése felborulhat, és akár depresszió is kialakulhat emiatt. Mikor számít a helyzet súlyosnak?

A szomorú szindróma

A szezonális depressziót az angol szakirodalom csak „SAD”-ként (seasonal affective disorder) említi, ami magyarul szomorút jelent.
A probléma azonban nemcsak azokat sújtja, akik egyébként is hangulatzavarban szenvednek: még az egyébként kiegyensúlyozottaknál is jelentkezhet a téli időszakban.

Reménytelenség

Amennyiben úgy érzed, hogy folyton szomorú vagy, nincs értelme a napjaidnak, és elveszíted az érdeklődésed olyan dolgok iránt, amelyekben eddig örömöd lelted, akkor valószínűleg rád is lecsapott a SAD.
Persze, mindenkinek vannak rossz napjai, éppen ezért legalább két héten át fennálló állapot esetén merül föl a szezonális depresszió gyanúja.

Fáradtság

Ha alvásigényed jelentősen – azaz több órával – megnő a téli időszakban, az a szezonális depresszió tipikus tünete. Már egy 1994-es tanulmány is kimutatta, hogy az ebben szenvedő betegek átlagosan 7,5 órát pihennek nyáron, 8,5-öt tavasszal és ősszel, s majdnem 10-et télen.
Másokra éppenséggel az elalvási nehézség jellemző ilyenkor. A túlalvás és az inszomnia következménye egyaránt egész napos fáradtságérzet.

Idegesség

Állandóan feszült vagy, sokat sírsz vagy kiabálsz, és folyton olyan, mintha éppen az utolsó csepp került volna abba a bizonyos pohárba?
Egy 2006-os kutatás kimondja, hogy a szezonális depressziós betegek kétötöde gyakran érez indokolatlan haragot.

Étvágynövekedés

A SAD-es páciensek kétharmada éhesebb télen, mert a napfény okozta ingert másképp próbálja pótolni a test.
Erre magyarázat a szerotonin nevű ingerületátvivő vegyület visszaesett termelése, ami egyébként segít az étvágy szabályozásában. A szezonális depressziósok háromnegyede súlyfelesleget halmoz föl a hűvös hónapokban.

Sóvárgás

A sóvárgás nem egyszerű éhség, hanem csillapíthatatlan vágy egy bizonyos ételtípus iránt. A SAD-betegek 70%-a kifejezetten kívánja a szénhidrátokat, amikor kint sötét és hideg van.
Ezek bevitele ugyanis a triptofán nevű aminosav mennyiségének növekedését eredményezi az agyban. A tészta és a csoki tehát valóságos gyógyszer a szezonális depresszióra, aminek hízás a mellékhatása.

Koncentrációs nehézség

Nemcsak magányosnak érzed magad a szabadidődben, de a munka sem megy úgy, mint egyébként? A SAD az összpontosítást, a beszédkészséget és a memóriát is hátrányosan érinti. Ha mostanában rendszeresen kimennek a fejedből a nevek és a találkozók, előfordulhat, hogy a szezonális depresszió számlájára írhatod a gondot.
Negatív érzések kerítenek hatalmukba, amikor a télre gondolsz? Egy vagy több jelet is tapasztaltál a felsoroltak közül? Esetleg a szexuális étvágyad is csökkenni szokott, ha odakint tombolnak a mínuszok? Keresd föl a háziorvosod, mert talán kezelésre szorulsz!

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!