Anyává válni – ez sem megy egyik napról a másikra

Bodnár Alexa
Írta: ,

Elegendő 9 hónap arra, hogy valakiből anyuka legyen? Vagy maga a kisbaba születésének pillanata teszi a nőt anyává? Mi határozza meg, hogy valakiből édesanya váljon? Szakértőkkel beszélgettünk, hogy segítsenek megválaszolni nekünk ezeket a kérdéseket.

Nádasdy Nóra klinikai szakpszichológus szerint a kisbaba látványa, „babás” vonásai (nagy gömbölyű fej, nagy szemek, picike test), illata, hangocskája, testi közelsége ösztönösen gondoskodást, óvó-védő érzéseket vált ki minden felnőttből. Ennek evolúciós gyökerei vannak, ezek a kulcsingerek ösztönös anyai reakciókat indítanak el. A legtöbb anya azonnal beleszeret gyermekébe, amint először meglátja és magához öleli. A szülés utáni euforikus állapotban az érzelmek szokatlanul erősek, a nők ilyenkor fokozottan érzékenyek minden érzelmi-hangulati hatásra. A legtöbb anya olyan érzelmi áradást él meg újszülöttjét megpillantva és megérintve, amilyet korábban nem tapasztalt - sőt, talán nem is tudta, hogy képes ilyen intenzitású érzelmekre. Ez az emelkedett állapot a szülést követően hetekig fennállhat – magyarázta a szakember.

Ekkor hirtelen átrendeződnek a prioritások egy fiatal nő életében, és a baba válik elsődlegessé. Az ő elégedettsége, boldogsága a legfontosabb, minden más csak ezután jön. A legtöbb anya a gyermek megszületése után óriási belső erőt érez magában, és úgy érzi, hogy mindent megtenne az újszülöttért – ezzel a gondolkodásbeli, érzelmi, életmódbeli, motivációs átrendeződéssel pedig a fiatal nőből anya lesz.

Az első akadályok