Sokkoló! Ez történne a testeddel oxigén nélkül

Sokkoló! Ez történne a testeddel oxigén nélkül

Címlap / Életmód / Egészség / Sokkoló! Ez történne a testeddel oxigén nélkül

Friss levegő és mozgás nélkül meghalnánk. Létünk fenntartásához ezeket a feltételeket biztosítanunk kell magunknak. A levegő összetétele tökéletesen megfelel az emberek, állatok és növények számára. Ahhoz, hogy a tüdőnk azonnal felhasználhassa az oxigént, szükséges a levegőben lévő vízpára. Cikkünkben összefoglaltuk, milyen szerepet játszik még életünkben az oxigén. 

Oxigén és nitrogén

Szervezetünk a tüdőn keresztül fogadja be az életadó levegőt. Szilárd táplálék és folyadék nélkül néhány napig elélhetünk, de levegő hiányában pár percen belül meghalunk.

A levegő gázok keveréke, elsősorban nitrogént és oxigént tartalmaz. Az élet mindennél jobban függ az oxigénellátástól. A nitrogén szerencsére hígítja az oxigént, mivel egy tisztán oxigénből álló légkörben túlzottan aktívak és nagyon rövid életűek lennénk.

A légkörben lévő jóval nagyobb arányú oxigén hosszabb ideig történő belégzése olyan zavarokat okoz az anyagcserénkben, amelyek halált okoznak. 

Evés és mozgás

A tüdőn áthaladó vér felfrissül: friss oxigénnel telítődik, élénkpiros színűvé válik, és eljut a test minden részébe.

Az emésztés közben felszabaduló szén-dioxid mennyisége a vérben jelentősen csökken az olyan termékek használatával, mint a stimuláló ételek, a cukor, az állati eredetű táplálékok.

Azonban a kitartó testmozgás akár a megszokott mennyiség hatszorosára is növelheti a szén-dioxid eltávolítását.

Mélylégzés

Tüdőnk kapacitását rendszeres gyakorlással növelhetjük. Ha a tüdő nem dolgozik eleget és nem tágul ki rendszeresen a határáig, akkor elveszti rugalmasságát.

Aki kifejleszti magában a mélylégzés szokását, az jobban fog aludni, gondolatai tisztábbak lesznek, és javul a közérzete.

Jobb lesz a keringése, így az oxigén teste minden szervéhez eljut. A gyakorlat akkor igazán hatásos, ha friss levegőn végzed. 

Légzőgyakorlat

Állj egyenesen. Helyezd a kezedet az alsó bordáidra, ujjaid lefelé és befelé mutassanak. Az orrodon keresztül lélegezz be lassan úgy, hogy érezd, amint az alsó bordáid kifelé mozdulnak.

Amikor a tüdőd annyira megtelt levegővel, amennyire lehetséges, vegyél még egy szippantásnyit. Most pedig lassan engedd ki a levegőt a szádon, ajkaidat félig zárva tartva, hogy legyen egy kis ellenállás.

Napi három mély légzéssel kezdd a gyakorlást, majd fokozatosan emeld napi háromszor négy-öt légzésre. A zenészek és a szónokok sokat gyakorolják a mély légzést, és élvezik jótékony hatását.

Ha fáradtnak érzed magad a sok ülőmunkától, akkor ettől a gyakorlattól fel fogsz frissülni, este pedig könnyen elalszol majd. 

Testmozgás és oxigénellátás

A gyaloglás háromszorosára növeli a belélegzett oxigénmennyiséget. Egészséged megőrzésében és életed meghosszabbításában segít, ha a friss levegőn edzel.

Minél nagyobb fokú az aktivitás, annál több oxigén jut a szervezetedbe. Hideg időben több oxigénpótlást kapsz, mint melegben. Fizikailag és szellemileg is aktívabb leszel.

A hűs, friss levegőn való tartózkodás hatására szervezeted erősebb lesz, és növeli a betegségekkel szembeni ellenállásodat. Ha napsütésben végzed a testmozgást, akkor tested formásabb és erősebb lesz.

Létünk feltétele, az oxigén, az egyik legjobb vértisztító és hatékony idegerősítő. A mérgező salakanyagok gyorsabban kiürülnek a testedből, véred megtisztul, gondolataid szabadabbak lesznek.

Szellőzés

A ház minden szobájának, főként a hálószobának egész évben jól szellőzőnek kell lennie.

Legyen még sok világosság, napfény is a lakásban, hogy a ház lakói egészségesnek és boldognak érezhessék magukat.

Ha van elég oxigén a levegőben, akkor van egészség is. Szellőztess rendszeresen, engedd be az életet a szobádba!

Felhasznált irodalom: Jethro Kloss: Egészséges ételek ‒ Vissza az édenkertbe (GABO Könyvkiadó, 2010.)

VIDEO Téli horoszkóp 2023

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!