10 tipp, hogy egy egyszerű séta tartalmas edzés legyen

10 tipp, hogy egy egyszerű séta tartalmas edzés legyen

Címlap / Életmód / 10 tipp, hogy egy egyszerű séta tartalmas edzés legyen

Öltözz az alkalomhoz

Nem kell túlzásba vinni, de segít, ha az „alkalomhoz öltözünk”.  A sétában az a jó, hogy mindenki számára elérhető és akkor is remekül működik, ha például azt nevezzük ki edzésnek, ha hazasétálunk. Ha átöltözöl sportos szerelésbe, az agyad is átkapcsol edzés-módba és jobban teljesítesz. Egy sportmelltartó és egy kényelmes edzőcipő elengedhetetlen, a többi ruhadarab viszont elég rugalmasan variálható. 

Indíts egy dinamikus bemelegítéssel

A bemelegítés fontosságát nem lehet elégszer hangsúlyozni, mert nemcsak a vérkeringésed és a pulzusod pezsdíti fel – ezáltal felkészítve a testet az edzésre – hanem sok sérülés is megelőzhető általa.

Fokozatosan növeld a távot

A séta „kiadóssága” könnyen növelhető azzal, hogy gyorsabban haladsz, vagy hetente egy picit megnöveled a távolságot. Válassz egy hosszabb utat, vagy menj még egy kört a házad körül befejezés előtt, így a terhelés is fokozatosan nő. Ha nem vagy kondiban és egy rövid, 10-15 perces sétával kezdesz, pár hónap alatt egy vagy akár másfél órásra is feltornázhatod, ami már kifejezetten kiadós testedzésnek számít. 

Figyelj a tartásodra és a mozgásodra

Ne ballagj vagy baktass, próbáld meg leutánozni a profi távgyalogló sportolók mozgását. Ne csak a combod dolgozzon, hanem az egész tested: karod legyen 90 fokban behajlítva és vállból mozgasd, a hátad legyen egyenes és végig előre nézz.

Spékeld meg intenzív szakaszokkal

Az intervallum edzés nemcsak a futásnál, hanem a sétánál is remekül működik.

Iktass be olyan szakaszokat, ahol jól „megnyomod” a sétát, azaz növeled az intenzitást. Az egész edzést felépítheted piramis-szerűen: kezdj egy könnyed 10-15 perces résszel, majd gyorsítsd meg a lépteidet. Csinálhatod úgy, hogy egy percig gyorsan mész, egy percig lassabban, majd 2, 3, 5 percre növelheted az intervallumokat. Ha nem akarod az órádhoz igazítani magad, tűzz ki vizuális célokat, például egy fát vagy autót és addig menj gyorsan, amíg azt el nem éred. A sétát egy lassú, szusszanós szakasszal zárd, ami legalább 10 perces legyen.

Még több hasznos tanácsot találsz a következő oldalon. Kattints ide a lapozáshoz >>

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást