Minél izmosabb vagy, annál jobb lehet az immunrendszered

Minél izmosabb vagy, annál jobb lehet az immunrendszered

Címlap / Életmód / Egészség / Minél izmosabb vagy, annál jobb lehet az immunrendszered

A Heidelbergi Német Rákkutató központ Science Advances című tudományos folyóiratban megjelent tanulmánya szerint a cachexia nagyjából a rákos elhalálozások egyharmadáért felelős. Ilyenkor a betegek nem is a tumorba, hanem a betegség okozta lesoványodásba halnak bele, hiszen nem jutnak elég táplálékhoz, alig tudnak mozogni, és végleg legyengülnek. Annak ellenére viszont, hogy a cachexia ilyen szorosan összefügg a halandósággal, egyelőre nincs rá semmiféle terápia, a krónikus betegségek velejárójának tartják, és nem kezelik konkrétan. 

Egyelőre azt sem tudni, hogy mi okozza pontosan a cachexiát. A Harvard egyik orvosa szerint például az lehet mögötte, hogy a test igyekszik túlkompenzálni, és sokkal több energiát vesz el az izmokból és a zsírból, mint amennyire szüksége lenne. A jelenség pontos lefolyása és oka azonban még mindig ismeretlen. Bár a most idézett kutatás elsősorban ezt a kóros soványodást vizsgálta, az eredményekből fontos következtetéseket lehet levonni arról is, hogy egy egészséges szervezet immunrendszere számára jelent-e valami plusz segítséget az, ha megfelelő izomtömeggel rendelkezik a test.

iakovenko123/depositphotos.com

A német kutatók most azt akarták megvizsgálni, hogy milyen összefüggés van a kóros lesoványodás, a vázizom tömege és a T-sejtek között – utóbbiak az immunrendszer legfontosabb sejtjei, T-limfocitáknak is szokták őket nevezni, a fehérvérsejtek egyik alcsoportját alkotják, amely központi szerepet játszik a sejtes immunválasz működésében. Rágcsálókísérletekben a tudósok felfedeztek kapcsolatot az izomtömeg elvesztése, valamint a T-sejtek „kifáradása” között, ami azt jelentheti, hogy minél kevesebb az izommennyisége valakinek, annál hamarabb veszítik el a T-sejtjeik a funkcionalitásukat, és kevesebb ideig harcolnak a szervezetbe jutó fertőzésekkel.

A kutatók megjegyezték, hogy az egerek közül azok, amelyek nagyobb izomtömeggel rendelkeztek, jobban bírtak védekezni a krónikus vírusos fertőzés ellen, mint azok, akik kicsit satnyábbak voltak, de egyelőre nem biztos, hogy az eredményeket egy az egyben át lehet vetíteni emberekre is. 

Persze nem nehéz rájönni, hogy a fittebb, egészségesebb emberek valószínűleg jobb immunrendszerrel rendelkeznek, hacsak nincs valamilyen olyan háttérbetegségük, ami ezt megakadályozza.

Egy egészséges izomtömeg-mennyiség segít az egészségesebb élet elérésében, és abban, hogy a test könnyebben le tudja győzni az elé gördülő akadályokat, szó szerinti és átvitt értelemben is. Ezért azzal, ha rendszeresen edzel, és egészségesen, fehérjében gazdagon étkezel, nem tudsz mellényúlni – nemzetközi vírushelyzetben pedig kifejezetten fontos is, hogy minél egészségesebb legyél, hogy az immunrendszered felvehesse a harcot minden kórokozóval.

Forrás

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást