A soványság okai – Az alacsony testsúly káros és kóros is lehet

A soványság okai – Az alacsony testsúly káros és kóros is lehet

Címlap / Stílus / Test / A soványság okai – Az alacsony testsúly káros és kóros is lehet

Sok szó esik arról, hogy egyre több gyerekre, felnőttre jellemző a túlsúly, ami komoly, vissza nem fordítható egészségkárosodást okoz, akár már igen fiatal korban. Legalább ugyanekkora problémát okoz a másik véglet is, az, amikor egy ember sovány. Ennek több oka lehet.

Lisztérzékenység

A genetikai okok, a hajlam mellett közrejátszanak a környezeti hatások, és az immunrendszer is – a lisztérzékenység autoimmun betegség. Maga a soványság nem feltétlenül jelenti azt, hogy a gyerek lisztérzékeny, de ha ez vérszegénységgel, kiütésekkel, visszatérő hasmenéssel, a növekedés elmaradásával, fáradékonysággal párosul, akkor érdemes utána járni.
A felnőttkorban jelentkező lisztérzékenység esetében inkább az elhízás jellemző. A betegség a vékonybélben a tápanyag felszívódását gátolja.

Pajzsmirigy túlműködés

A számos ok közül ez is gyakori. A pajzsmirigyhormon felelős többek között a sejtanyagcseréért. Túlműködés esetén az egész szervezet működése felgyorsul, így az anyagcsere is, ami fogyást eredményez.
Ez – például – a folyamatosan magas pulzusszámon érhető tetten. Jellemző tünet még a kidülledő szemgolyó, a szélsőséges viselkedés. A betegséget egyszerű tünetmentessé tenni, viszont kezeletlenül komoly problémákhoz vezet.

Fogyókúra

Kiskamasz és kamaszkorban – főleg a lányok – szeretnének megfelelni a kor aktuális ideáljainak. Emiatt, akár szüleik tudta nélkül képesek fogyókúrába fogni, vagy akár, szélsőséges esetben éheztetik is magukat.
Ebben a korban ez nem csak azért veszélyes, mert nincs semmilyen háttértudásuk – azaz nem ésszel fogyókúráznak -, hanem már önmaga a fogyókúra ténye is veszélyes, mivel fejlődő szervezetről – fejlődő agyról – van szó, aminek annyi a kalóriaigénye megfelelő mennyiségű mozgás mellett, mint egy kismamának. Így nagyon könnyen kerülhetnek veszélyes állapotba.

Az anorexia, bulimia, ortorexia és exorexia

Sokszor látunk elrettentő képeket anorexiás, bulimiás lányokról. Tudjuk, hogy azt is, hogy míg az anorexia szándékos minőségi és mennyiségi éhezést jelent, a bulimia a bevitt tápanyagtól való gyors megszabadulást jelenti. Viszont kevesen vannak tisztában az ortorexia és az exorexia fogalmával.
Míg az előbbi – ortorexia – a kényszeres egészséges étkezést jelenti, az utóbbi – exorexia – súlyos edzésmániát jelent. Ezek a lelki eredetű betegségek azok, ahol nem mutatkozik meg egyértelműen a hiányos táplálkozás. Sőt, sokan nem is tudják, hogy ezekben a betegségekben szenvednek, csak egészségkárosító hatásaival fognak később szembesülni.

A zsír fontossága a szervezetben

Felesleges rosszként, egészséget károsító és esztétikai problémaként tekintünk a zsírra. Pedig ez nem így van. Az agyunkban az idegpályák zsírszövetbe vannak beágyazva, ami az idegek védelmét adja. A vitaminok egy része csak zsírban oldódik. Ilyen a D, E, K, A vitamin.
Zsírok kötnek meg bizonyos mérgező anyagokat a testben. A bőr alatti zsírréteg az, ami a belső szerveinket megvédi a kihűléstől, és egy étvágytalanságot okozó betegség, vagy esetleges kényszerű éhezés esetén biztosítja szervezetünk működése számára a tápanyagot. A testzsír tehát szükséges a szervezet számára.

Kérjük orvos tanácsát

Számos egyéb oka lehet a soványságnak, ezeknek mindig utána kell járni. A test nem csak akkor lehet sovány, ha annak látjuk, kilókban annak mérjük, hanem akkor is, amikor a testsúly még átlagon belül van, de nincs megfelelő arányban a testben raktározott zsír és izom.
Akárki akármit mond, saját egészségünk érdekében sose fogjunk felelőtlenül agresszív fogyókúrába. Ha átlagos súlyunk van, akkor azért ne, mert gyorsan a ló túloldalára eshetünk, ha pedig túlsúlyunk van, akkor azért ne, mert a fogyókúra nagyon megterheli a szervezetet. Kérjük ki az orvos tanácsát.

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!