Az egészséges táplálkozás divatos téma lett az utóbbi időben, ami azzal jár, hogy sokan különböző szabályrendszerek mentén alakítják étkezéseiket. Ha ezeket nem hagyod ki a menüből, kirobbanó formába kerülhetsz!
Avokádó
A benne található zsírsavak kutatások szerint rendszeres fogyasztás mellett akár 22%-kal is csökkenthetik a koleszterinszintet.
Egy fél gyümölcs fedezi a napi rostszükséglet több mint felét, illetve az ajánlott folsavbevitel 40%-át. Salátában fogyasztva a legfinomabb, ráadásul más egészséges finomságok tápanyagainak beszívódását is javítja: a béta-karotin például két és félszer jobban hasznosul azok szervezetében, akik gyakran esznek avokádót.
Fokhagyma
Nem véletlen, hogy a köztudatban a megfázás egyik leghatékonyabb ellenszereként tartják számon, hiszen baktériumölő hatású.
Felső-légúti és emésztőrendszeri panaszok esetén is hasznos lehet, mivel többek között az E. coli kórokozót is elpusztítja, ami a gyomorrontások jelentős részéért felelős.
Érzékeny epe esetén azonban nem szabad fogyasztani. Ha szétnyomod, elveszíti allicin-tartalmának nagy részét, ezért praktikusabb szeletelni. A hosszan tartó magas hőfok is árt neki, ezért legfeljebb tíz percig süsd!
Spenót
A benne található lutein és zeaxanthin erősíti az immunrendszert, továbbá elengedhetetlen a szem egészségének fenntartásához.
A szakértők szerint akár a rákos sejtek növekedését is visszaszoríthatja, ezért a terápiát kiegészítő diétához ajánlják.
Tévhit, hogy kellemetlen íze lenne, a valóságban leginkább ízetlen, saláta állagú növény. Répával, banánnal és almával fenséges uzsonnát varázsolhatsz belőle.
Bab
A dietetikusok javaslata alapján hetente négy adag hüvelyest, azaz babot, borsót vagy lencsét kellene fogyasztanunk hetente. Te mennyit eszel belőlük? Érdemes megfogadni a tanácsot, mivel a bab például 22%-kal csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, valamint a mellrákét is jelentősen visszaszorítja.
Minél sötétebbek a szemek, annál több antioxidánst tartalmaznak. Egy tanulmány szerint a feketebab negyvenszer annyi értékes összetevőt rejt, mint a fehér változat.
Étcsokoládé
A kakaóbab igazi csodaszer, mivel növeli a jó koleszterin (HDL) szintjét a vérben, miközben csökkenti a rosszét (LDL).
Ez hozzájárul az érelmeszesedés megelőzéséhez, így a rendszeres fogyasztók jobb szív- és érrendszeri egészségnek, illetve idős korban is kiváló szellemi frissességnek örvendhetnek.
Naponta két-három kockányinál azonban nem javasolunk többet, hiszen a magas szénhidrát- és kalóriatartalom növelheti a derékbőséget, ha nem ésszel eszed.
Lazac
Heti két adag halnál nem szabadna alább adnunk, ehhez képest mi, magyarok évi kétszer esszük: karácsonykor. A lazac nem éppen bukszabarát csemege, de egy kicsi, mindössze 85 grammos szelet is óriási mennyiségű omega-3 zsírsavval és niacinnal lát el, szinte „megolajozva” az idegrendszered, javítva ezáltal a koncentrálóképességed.
Ha úgy gondolod, eltévedtél az egészséges táplálkozásra vonatkozó tippek erdejében, ne ess kétségbe! Nem kell szigorú korlátok közé szorítanod magad a konyhában ahhoz, hogy jól érezd magad a bőrödben. A cukros ételek és italok elkerülése, naponta 2-3 liter víz fogyasztása, illetve a bőséges zöldség- és gyümölcsfogyasztás már mindenképpen a jó út ismérve.