A 6 létező legegészségesebb étel, amivel félturbózhatod az egészségedet

A 6 létező legegészségesebb étel, amivel félturbózhatod az egészségedet

Címlap / Életmód / Táplálkozás / A 6 létező legegészségesebb étel, amivel félturbózhatod az egészségedet

Az egészséges táplálkozás divatos téma lett az utóbbi időben, ami azzal jár, hogy sokan különböző szabályrendszerek mentén alakítják étkezéseiket. Ha ezeket nem hagyod ki a menüből, kirobbanó formába kerülhetsz!

Avokádó

A benne található zsírsavak kutatások szerint rendszeres fogyasztás mellett akár 22%-kal is csökkenthetik a koleszterinszintet.

Egy fél gyümölcs fedezi a napi rostszükséglet több mint felét, illetve az ajánlott folsavbevitel 40%-át. Salátában fogyasztva a legfinomabb, ráadásul más egészséges finomságok tápanyagainak beszívódását is javítja: a béta-karotin például két és félszer jobban hasznosul azok szervezetében, akik gyakran esznek avokádót.

Fokhagyma

Nem véletlen, hogy a köztudatban a megfázás egyik leghatékonyabb ellenszereként tartják számon, hiszen baktériumölő hatású.

Felső-légúti és emésztőrendszeri panaszok esetén is hasznos lehet, mivel többek között az E. coli kórokozót is elpusztítja, ami a gyomorrontások jelentős részéért felelős.

Érzékeny epe esetén azonban nem szabad fogyasztani. Ha szétnyomod, elveszíti allicin-tartalmának nagy részét, ezért praktikusabb szeletelni. A hosszan tartó magas hőfok is árt neki, ezért legfeljebb tíz percig süsd!

Spenót

A benne található lutein és zeaxanthin erősíti az immunrendszert, továbbá elengedhetetlen a szem egészségének fenntartásához.

A szakértők szerint akár a rákos sejtek növekedését is visszaszoríthatja, ezért a terápiát kiegészítő diétához ajánlják.

Tévhit, hogy kellemetlen íze lenne, a valóságban leginkább ízetlen, saláta állagú növény. Répával, banánnal és almával fenséges uzsonnát varázsolhatsz belőle.

Bab

A dietetikusok javaslata alapján hetente négy adag hüvelyest, azaz babot, borsót vagy lencsét kellene fogyasztanunk hetente. Te mennyit eszel belőlük? Érdemes megfogadni a tanácsot, mivel a bab például 22%-kal csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, valamint a mellrákét is jelentősen visszaszorítja.

Minél sötétebbek a szemek, annál több antioxidánst tartalmaznak. Egy tanulmány szerint a feketebab negyvenszer annyi értékes összetevőt rejt, mint a fehér változat.

Étcsokoládé

A kakaóbab igazi csodaszer, mivel növeli a jó koleszterin (HDL) szintjét a vérben, miközben csökkenti a rosszét (LDL).

Ez hozzájárul az érelmeszesedés megelőzéséhez, így a rendszeres fogyasztók jobb szív- és érrendszeri egészségnek, illetve idős korban is kiváló szellemi frissességnek örvendhetnek.

Naponta két-három kockányinál azonban nem javasolunk többet, hiszen a magas szénhidrát- és kalóriatartalom növelheti a derékbőséget, ha nem ésszel eszed.

Lazac

Heti két adag halnál nem szabadna alább adnunk, ehhez képest mi, magyarok évi kétszer esszük: karácsonykor. A lazac nem éppen bukszabarát csemege, de egy kicsi, mindössze 85 grammos szelet is óriási mennyiségű omega-3 zsírsavval és niacinnal lát el, szinte „megolajozva” az idegrendszered, javítva ezáltal a koncentrálóképességed.

Ha úgy gondolod, eltévedtél az egészséges táplálkozásra vonatkozó tippek erdejében, ne ess kétségbe! Nem kell szigorú korlátok közé szorítanod magad a konyhában ahhoz, hogy jól érezd magad a bőrödben. A cukros ételek és italok elkerülése, naponta 2-3 liter víz fogyasztása, illetve a bőséges zöldség- és gyümölcsfogyasztás már mindenképpen a jó út ismérve.

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!