5 lépés, amit minden futás után meg kéne tenned

5 lépés, amit minden futás után meg kéne tenned

Címlap / Életmód / Egészség / 5 lépés, amit minden futás után meg kéne tenned

Sokszor tényleg csak annyi időd van a sportolásra, amíg lefutod a szokásos körödet? Ha hagysz magadnak plusz öt percet, csökkentheted a sérülések veszélyét, az ízületi kopást, és hasonlóan rosszul hangzó problémákat. Csak 5 lépés!

Nyújts eleget!

Lehet, hogy nem újdonság számodra, hogy az izmokat, ínakat nyújtani kell, de elég ideig teszed, és minden igénybe vett testrészedet lenyújtod?

Ha pont azért szereted a kocogást, mert teljesen átmozgat, akkor a nyújtásnál is minden “porcikádra” figyelned kell.

Tíz perces stretching lenne az ideális, de ha csak 5 percet szánsz rá, már akkor is wellnesselnek az izmaid.

Haladj lentről felfelé: először a boka, Achilles-ín, vádli. Aztán comb, csípő, belső comb, majd jöhet a hát, a has, a karok és a nyak nyújtása.

Ha eszerint haladsz, biztosan nem hagysz ki semmit!

Plusz energia

Eddig nem ettél rögtön edzés után, mert inkább siettél, hogy lezuhanyozz vagy pihenj egy kicsit?

Ha nem hazafelé veszed az irányt futás után, akkor legyen nálad egy kis protein-utánpótlás.

Lehet az egy aszalt gyümölcsös fehérje snack vagy egy turmix, amivel egyben folyadékot is pótolsz. A szervezetednek fontos, hogy egy kimerítő futás után rögtön újratöltsd a raktárakat.

Az sem utolsó szempont, hogy ha egy-két órán keresztül nem jut kalóriához a szervezeted, akkor éhezni kezd, rád tör a farkaséhség, és dupla annyit eszel majd, mint egy normál étkezésnél.

Ettől hízhatsz is, úgyhogy vesd be inkább a zabszeletet vagy a protein shake-et!

Víz, víz, és még több víz

Ha te is azok közé tartozol, aki kocogás közben képtelen inni, mert émelyegni kezd, vagy csak zavar, hogy lötyög a gyomrodban a folyadék, akkor különösen figyelj a hidratálásra.

De ha nem is okoz gondot, hogy futás közben kortyolgass, akkor is rengeteg vizet kell pótolnod, különösen ebben a melegben.

Nem, nem elég az a fél literes víz, amit magaddal viszel, egész nap sokkal többet kell majd innod, különben rengeteg negatív hatással kell megküzdened: hullámzó hangulat, a koncentráció hiánya, fejfájás, szédülés, hosszú távon száraz bőr és töredező haj, körmök.

Áztasd be a sportszerkód!

Szeretsz elnyújtózni a fűben vagy a kanapén futás után? Érthető, hiszen elfáradtál, bizsereg mindened, és különben is, megérdemled egy óra sportolás után…

Nos, elég nagy hiba, ha nem veszed le rögtön az átizzadt sportszerkódat. Nagyon gyorsan elszaporodnak az izzadságban lévő bacik és gombák, arról nem is beszélve, hogy a szagot is annál nehezebb lesz eltüntetned.

Nem elég ám, hogy bedobod a szennyesbe vagy a mosógépbe azzal, hogy majd kimosod…

Arra az időre, amíg letusolsz, áztasd be ecetes vízbe a sportcuccaid, ezzel minden ilyen folyamatot megakadályozol, és ezután már mindegy, hogy aznap mosod csak ki mosógépben, vagy pár nappal később.

Mikor lesz a következő?

Nem tudsz rendszeresen futni?

Akkor az utolsó lépés, amit egy futás után mindenképp meg kell tenned, hogy megtervezed a következő alkalmat.

Tegyél meg mindent, hogy pár nap múlva újra elmehess kocogni.

Igen, ehhez esetleg az kell, hogy egy órával előbb kelj fel, vagy az ebédszünetedet lerövidítsd egy kis kocogás kedvéért.

Az előző futás után is büszke voltál magadra, jól aludtál, csinosabbnak érezted magad, igaz? Akkor ne halogasd a következő alkalmat sem!

VIDEO Jobb ember vagy, mint hinnéd, ha ez az 5 dolog jellemző rád

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!