Gyors, fitt, isteni ebéd: Cukkinis csirkemell pirítva

Gyors, fitt, isteni ebéd: Cukkinis csirkemell pirítva

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Gyors, fitt, isteni ebéd: Cukkinis csirkemell pirítva

Ehhez a recepthez elöljáróban csak annyit tennék, hogy amikor a minap egy kolléganőm meglátta nálam ezt az egytálételt az ebédlőben, a következő megjegyzést tette: „Jé, ez nem is néz ki olyan nagyon egészségesnek, ezt lehet, hogy még én is megenném.”

Nos igen, tényleg nem a hagyományos párolt zöldség, natúr csirkemell kombináció. Pont ezért is imádom. Na meg azért is, mert az egyik fő összetevője, a cukkini igen-igen nagy barátunk. Olcsó, gyorsan elkészül, ezerféleképpen variálható, de ami ugye a mi esetünkben még inkább fontos, minimális kalória- és szénhidrát tartalma van. (100 g cukkini 16 kalóriát és 3,3 g szénhidrátot tartalmaz.)

Amire ez esetben viszont figyelni kell, hogy bár a padlizsánt is nagyon szeretjük és ebből a receptben is hiányozna, ha nem volna, azonban a mennyiséggel óvatosan kell bánni. Nem azért, mert önmagában rossz a padlizsán összetétele, mind inkább azért, mert nagyon sok zsiradékot képes sütés közben magába szívni, így növelve ételünk kalóriatartalmát.

Viszont mivel ebédidőben még ugye nem félünk a szénhidráttól, főleg egy délutáni edzés esetén, ezért aggodalomra semmi ok!

Hozzávalók (2 főre)

  • egy közepes csirkemell filé
  • egy kisebb vagy közepes cukkini (minél zsengébb, annál jobb)
  • egy közepes padlizsán fele
  • egy fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • himalája só
  • bors
  • kókuszzsír

A csirkemellet kockázd fel, sózd, borsozd, és tedd félre egy kicsit, hogy jól átjárják a fűszerek. Közben a hagymát, fokhagymát aprítsd durvára, a cukkinit és a padlizsánt héjával együtt pedig vágd kisebb kockákra és sózd meg.

Ezután egy teflon serpenyőben (én több félével próbálkoztam, de ezzel tudom a cukkinit a legkevesebb zsiradékkal szép pirosra pirítani) kókuszzsíron kezdd el megpirítani a zöldségeket. Fontos, hogy nem főzni akarjuk, így nem kell letakarni, a cél, hogy belül puha, kívül pedig aranybarna legyen. A kókuszzsírt érdemes menet közben adagolni hozzá. Mindig csak annyit, hogy még éppen ne süljön le. Ha megpirultak,  szedd ki a zöldségeket egy nagyobb tálba, ahol később majd a csirkemell kockák is becsatlakoznak hozzájuk.

A serpenyődet ezután töltsd újra kókuszolajjal, majd jöhet a csirkemell. Ezzel hasonló a célunk, mint a zöldségeinkkel: kívül aranybarna, ropogós külső kérget kell, hogy kapjanak a falatkák. Ha kész, összeeresztheted a húst a zöldséggel, ha szükséges, utólag meg is sózhatod még kicsit. Egészségedre! 🙂

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!