5 új és izgalmas csirkerecept a téli hónapokra

Írta: ,

A csirke szinte minden háztartásban előforduló alapanyag, egyszerű elkészíteni, könnyű vele dolgozni, de egy idő után sajnos bizony rá lehet unni. Mivel télen a legjobb, ha tartalmas, igazi lélekmelegítő fogásokat készítesz, ezért lássunk öt ízlelőbimbókat megmozgató receptet csirkével. Felkészültél?

Vadrizses csirkehúsleves Kép forrása: fakeginger.com

A hideg estékre a legjobb egy sűrű, tartalmas gőzölgő leves, ez ugyanis minden bajodat megszünteti majd. Lássuk hogy készül ez a csodás vadrizses csirkeleves!

Hozzávalók:

1 evőkanál kókuszolaj, 1 fej vöröshagyma, 2 szál sárgarépa, 1 kiskanál majoranna, 2 evőkanál liszt, 1 zacskó (kb. két maréknyi) vadrizs vagy basmati rizs, 1 liter húsleves alaplé, fél liter víz, 2 dl főzőtejszín, 1 dl tej, 300 g kis darabokra vágott csirke, só, bors

Elkészítés:

Olvaszd fel a kókuszolajat egy nagyobb edényben, majd add hozzá a kis darabokra vágott hagymát, a felszeletelt sárgarépát és főzd puhára (ha kell, egy kis vizet önthetsz hozzá). Ezután add hozzá a majorannát és a lisztet, majd kevergesd gyakran, hogy ne csomósodjon be a leves. Most jöhet hozzá a rizs, a csirke alaplé és a víz. Közepes lángon kevergesd amíg fel nem forr, aztán tedd bele az előre megfőzött csirkét, majd főzd körülbelül 10 percig. Ha már minden szépen puhul, akkor jöhet hozzá a tejszín és a tej (szigorúan hőkiegyenlítéssel!), majd egy kis fűszerezés. Ha minden megpuhult és a leves is kellőképpen sűrű és ízes, akkor készen is vagy!

Sütőtökös gombás csirke Kép forrása: dvo.com

A sütőtököt mindenben imádjuk, leves, egy finom főétel, desszert, de persze önmagában is csodálatos. Lássuk, milyen ha csirkével és gombával készül.

Hozzávalók:

4 db csirkemellfilé, 2 evőkanál olívaolaj, 3 evőkanál liszt, fél kg gomba, 1 fej vöröshagyma, 3 evőkanál vaj, 400-500 g előre megsütött sütőtök, 5 dl csirkealaplé, 2 dl tejszín, 1 marék friss petrezselyem, kakukkfű, só, bors

Elkészítés:

Vágd kisebb darabokra a csirkemellet, fűszerezd, locsold meg olívaolajjal és hagyd, hogy egy kicsit pihenjen a pácban. Egy magasabb falú edényben olvaszd fel a vajat, majd add hozzá a befűszerezett csirkemelleket és süsd őket aranybarnára mindkét oldalon. Ha jól megsültek, akkor szedd ki őket egy tálba és hagyd állni őket.

Ugyanebben az edényben, amiben a csirke készült, készítsd el a gombát, alá tegyél kis darabokra vágott hagymát, majd ha elkészült, ezt is tedd félre. Ugyanebbe az edénybe jöhet a kis darabokra vágott puha sütőtök, majd a csirke. Ezt öntsd fel a húsleves alaplével, majd ha felforrt, akkor jöhet hozzá a tejszín, a gomba és a petrezselyem. Ha jól összeállt a szósz, akkor le is kapcsolhatod és fogyaszthatod rizzsel vagy burgonyapürével.