Az alvásproblémák 6 leggyakoribb oka

Az alvásproblémák 6 leggyakoribb oka

Címlap / Életmód / Egészség / Az alvásproblémák 6 leggyakoribb oka

Az alvás létfontosságú. Ám akkor hogy lehet az, hogy szinte minden második ember alvászavarokkal küzd? Szakértők szerint ennek oka gyakran a stressz és a munkahelyi vagy iskolai teljesítménynyomás. A magas stresszhormonszint miatt a szervezet azt hiszi, veszélyben van, ezért folyamatosan készenlétben áll. Fontos tudni azonban, hogy egy-két nap fáradtan még nem jelenti a világ végét. Ezen tipródni nem csak, hogy felesleges, de csak tovább ront az amúgy sem kedvező helyzeten. Valódi alvászavarról akkor beszélünk, ha a kialvatlanság miatti fáradtság tartós és már a hétköznapi teljesítményünket is befolyásolja.

Mit hoz a holnap?

Vasárnapi alvászavarnak is nevezik, amikor a hét első munkanapja előtt, alvás helyett azon stresszelünk, mi vár ránk másnap.

Általánosságban is igaz, hogy ha a következő napon valami különleges, az addigi hétköznapoktól eltérő dolog vár ránk, nehezen alszunk el. Ha ez a nehézkes elalvás rendszeressé válik és emiatt fáradtak, lehangoltak vagyunk napközben, akkor ideje változtatni.

Lefekvéskor egy egyszerű relaxálás, valamilyen vizualizációs gyakorlat sokat javíthat a helyzeten. Képzeljük magunkat egy számunkra kellemes szituációba, kapcsoljuk be az érzékeinket, érezzük az illatokat, halljuk a hangokat, lássuk a részleteket.

Munkahelyi stressz, amit hazacipelünk

Mindig kell valamilyen tevékenység, amivel külön választjuk a munkát és a magánéletet. Ha pörgős időszak van a munkahelyen, akkor hazafelé ne azon töprengjünk, hogy mi maradt ki, mi vár ránk holnap.

Találjunk ki valamit, ami elszakít minket a munkától és átkapcsolja az agyunkat. Üljünk be egy üdítőre valahová, vagy csak álljunk meg egy téren és nézzük az embereket. Ilyenkor lehetőleg tegyük el a mobiltelefont a táska legmélyére és engedjük, hogy a körülmények irányítsák a gondolatainkat.

Sokan az esti rituálékra esküsznek. Jobbá teheti az alvást, ha lefekvés előtt valami olyan tevékenységet végzünk, amibe bátran belefeledkezhetünk. Ez lehet bármilyen kreatív tevékenység, egy jó film vagy lassú, nyugodt zene hallgatása.

Árt vagy segít az alkohol?

Sokan mondják, hogy esténként egy pohár bortól olyan gyorsan és könnyedén elalszanak, mint egy kisbaba. Igen ám, a bor és főleg a vörös bor jó hatással van az elalvásra, segít elkábulni, ha úgy tetszik. Ám ez nem regeneratív alvás.

A bor hatására csökken a vércukorszint, ami adrenalin termeléséhez vezet, így a túlzott alkoholfogyasztás éjjel éberré tesz és nem jutunk el a pihentető, mélyalvás fázisba. Igaz a mondás, miszerint az ital nem megoldás a bajra.

Azok, akik (akár a munkahelyi) stresszt este alkohollal vezetik le, valójában többet ártanak maguknak, mintha nem innának. Az éjszakai pihenés alatt ugyanis szervezetük azon fáradozik, hogy lebontsa a méreganyagokat, ahelyett, hogy az agy a napi események feldolgozásával segítené a stressz kezelését.

Gluténérzékenység

A gluténérzékenyek egyik leggyakoribb tünete a fáradtság. Kialvatlanok akkor is, ha az életkoruk szerinti szükséges mennyiségű alváson túl vannak.

Enyhébb érzékenység esetén sokan diagnosztizálatlanok maradnak. Ha már minden más lehetőséget kizártunk és még mindig nem megy a pihentető alvás, akkor érdemes pár hétig gluténmentesen étkezni és megvizsgálni, hogyan hat ez az alvásra.

Alvásproblémák idősebb korban

A nyugdíjasok egyik közös témája, hogy bár időben lefeküdtek, éjszaka álmatlanul forgolódnak az ágyban és már az első napsugarakkal talpon vannak ma is, tegnap is és így megy ez már évek óta.

Hajlamosak elfelejteni, hogy az idősebb korban jellemző fizikai fájdalmak miatt testük sokkal kisebb igénybevételnek van kitéve. Emellett sokan ebéd után lepihennek egy órácskára, ami felér akár két órányi éjszakai alvással is.

Ráadásul idősebb korban kisebb már a szervezet alvásigénye is. Hatvan év felett mindössze 5-6 óra.

Nem megfelelő légzés

Túlsúly, szervi eredetű betegség, az alkohol és ezek együttes hatása kihat az alvás közbeni légzésre. Az alvási apnoé a krónikus alvászavar egyik gyakori oka, komoly betegség, melyet kezelni kell.

Az apnoéban szenvedő beteg alvás közben olyan hosszú szüneteket tart két lélegzetvétel között, hogy szervezete erre légszomjjal való ébredéssel reagál. Ez a folyamat számtalanszor megismétlődhet egyetlen éjszaka folyamán anélkül, hogy a beteg tudna róla. Tünetei a reggeli fejfájás, kiszáradt, fájó torok, fokozott napközbeni fáradtság.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást