Így változtatta meg az életemet a rendszeres testmozgás

Így változtatta meg az életemet a rendszeres testmozgás

Címlap / Életmód / Egészség / Így változtatta meg az életemet a rendszeres testmozgás

Bevallom, sokáig én is csak közhelynek tartottam azt a kijelentést, miszerint a rendszeres testmozgás az egész életünket képes alapjaiban megváltoztatni. Egészen addig így gondoltam, míg egyszer én is belevágtam!

Nem volt könnyű napi 8 óra munka után elmenni az edzőterembe és legalább egy órát mozogni, majd holtfáradtan hazaérni és beesni az ágyba. Miután azonban megtaláltam a nekem tetsző sportágat, nem volt több nyafogás, örömmel indultam el a fitneszórákra és hamarosan a saját bőrömön tapasztalhattam azokat a változásokat, amelyekről korábban csak olvastam.

Megtalálni a megfelelő sportot

Amikor még csak tervezgettem, hogy elkezdek sportolni, arra gondoltam, kezdetnek egy lazábbnak tűnő mozgásformába vágok bele. A monitor előtt ülve öröm volt nézni, milyen szép, nőies mozdulatokat végeznek jógán és pilatesen. Gondoltam, ez biztosan nem túl megterhelő, ezt a két sportot nekem találták ki! Hamar kiderült azonban, hogy tévedtem. Nem is egy, hanem két dologban. Először is, miután beiratkoztam pilatesre, rá kellett jönnöm, ez nem is annyira könnyű. Főleg az elején nagyon esetlennek éreztem magam, a gyakorlatokat közel sem tökéletesen tudtam csak elvégezni. Persze néhány óra múlva már határozott fejlődést mutattam, a mozdulataim sokkal szebbek lettek, már a nehezebb pózokat is meg tudtam csinálni. Éreztem, hogy erősödnek az izmaim és én magam is kitartóbbá válok. Tudtam, hogy jót tesz a gerincemnek, a szervezetem szinte hálás volt azért a 60 percért, amit az egész napos ülőmunka után testmozgással töltöttem.

Volt azonban még egy dolog, amire rájöttem: ennél egy sokkal intenzívebb sportra vágyom. Egy olyan órára, ahol tényleg patakokban folyik rólam az izzadtság és közben hangosan szól a vidám, vérpezsdítő zene. Ez a sport nem volt más, mint a zumba. Egy ideig párhuzamosan jártam a kettőre, de hamar rájöttem, hogy az újonnan felfedezett mozgásforma igazi szerelem lesz a számomra, így a pilatessel felhagytam.

Izzadni egy teljes órán keresztül

Tinédzserkorom óta nagyon szeretem a latin zenét, és bár ritmusérzékem szinte egyenlő a nullával, a zumbára egyből sikerült teljesen ráhangolódnom. A lépéseket különösen nehéz volt megtanulnom, de néhány óra elteltével már az sem zavart, ha néha elrontom vagy nem pont úgy csinálom, ahogyan kell. A lényeg, hogy teljesen sikerült felszabadulnom és zumbával elértem azt, amit addig képtelen voltam: mintha egy nyomógomb segítségével kikapcsoltam volna az agyamat, egy új világba csöppentem, és míg mozogtunk, egyetlen egy percig sem agyaltam a munkahelyi vagy magánéleti problémákon.

Az órák végén úgy éreztem magam, mint aki a szaunából jött, teljesen leizzadtam és jól eső fáradtság és vidámság töltött el. Mivel felhagytam a pilatessel, heti kétszer tudtam zumbázni. Nagyjából egy-két hónappal azután, hogy átálltam a heti két alkalomra, észrevettem, hogy elkezdtem fogyni. A rendszeres testmozgást nem a fogyás miatt kezdtem el, de mivel az utóbbi években a folyamatos ülőmunka miatt rakódott rám némi felesleg, örömmel vettem tudomásul, hogy egyre kevesebbet mutat a mérleg.

Levezetni az egész napos feszültséget

Sajnos egy váratlan esemény miatt szakítanom kellett a zumbával is (természetesen nem örökre!), de a rendszeres testmozgás az életem szerves részévé vált, ezért újabb sportot kerestem magamnak, amiben kiélhetem a szenvedélyemet. Nem is számítottam rá, hogy lesz még egy mozgásforma, amit igazán megkedvelek, pedig lett, méghozzá az úszás. Bár gyermekkoromban valamelyest tudtam úszni, eléggé féltem a víztől és hosszú évekig kerültem is a medencéket, ezért miután abbahagytam a zumbát, éreztem, eljött az idő, hogy végre rendesen megtanuljak úszni. Be is iratkoztam egy tanfolyamra, az elején nagyon izgultam, de most már nyugodtan kijelenthetem, egyáltalán nem ciki felnőtt úszásoktatásra járni. Nagyon jó társaságba csöppentem, az oktatók is igazán rendesek voltak és jó érzés volt valami újat tanulni.

Nagyon megszerettem ezt a sportot, az oktatás után már egyedül jártam az uszodába heti három alkalommal. Mindig újabb és újabb célokat tűztem ki magam elé, folyamatosan emeltem a leúszott hosszok számát. Nagyon belejöttem, és igazán jól esett, amikor a mellettem úszó idegenek megdicsérték a technikámat. Hamarosan észrevettem, hogy egyre gyorsabban fogyok, ráadásul láthatótóvá váltak az izmaim is. Bátran kijelenthetem, az úszás az egyik legjobb mozgásforma, amely teljesen átmozgat és amelytől szinte megerőltetés nélkül leszünk izmosabbak, csinosabbak. Ma már el sem tudok képzelni jobb programot annál, hogy munka után végre belecsobbanhassak a medencébe és az úszás során levezessem az egész nap felgyülemlett feszültséget.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást