Veszélyes, ha túl sok vizet iszol – Íme a jelei, ha túlzásba estél

Veszélyes, ha túl sok vizet iszol – Íme a jelei, ha túlzásba estél

Címlap / Életmód / Egészség / Veszélyes, ha túl sok vizet iszol – Íme a jelei, ha túlzásba estél

Évek óta különböző platformokon, köztük a közösségi média felületein rendszeresen találkozhatunk azzal a felhívással, hogy figyeljünk az elegendő folyadékbevitelre, és lehetőség szerint igyunk meg naponta több liter vizet. Tény, hogy víz nélkül nincs élet. Az is igaz, hogy a szervezetünk egészséges működéséhez folyamatos folyadékbevitelre van szükségünk, hiszen a vizeletürítéssel, az izzadással, de még a légzéssel is csökken a hidratáltságunk. 

Nem csak dehidratáltság létezik

A mindennapi rendszeres vízfogyasztás mindaddig jót tesz a szervezetüknek, amíg nem esünk túlzásokba. Bár nincs egységes álláspont arról, hogy egy nap mennyi vizet érdemes meginnunk, az ajánlott mennyiségek két liter környékén mozognak. Persze ez nem jelenti azt, hogy mondjuk, napi három liter víz bevitelével biztosan ártasz a szervezetednek.

A mennyiség mindig az egyéni igényektől és az aktuális egészségi állapottól függ, de odafigyelni rá mindenképpen érdemes. A dehidratáltság mellett ugyanis a túlhidratálásnak is komoly következményei lehetnek.

istockphoto

Míg a dehidratáltság akkor jelentkezik, ha a tested több folyadékot veszít, mint amennyit beviszel, a túlhidratálás lényegében azt jelenti, hogy több vizet iszol meg, mint amennyivel a veséd nátriumkiválasztó képessége elbír. Ez alapvetően nehéz, hiszen a vese nyugalmi állapotban nagyjából egy liter vizet képes kiválasztani óránként. Emellett egyébként is érezzük, hogy mennyi víz megivása esik jól.

Szélsőséges esetben viszont, például túlzott drogfogyasztás esetén előfordulhat, hogy az adott személy nem képes felmérni, mennyi folyadékra van szüksége, és a túlzott vízbevitellel megmérgezi magát, ami halálos is lehet.

Mik a túlzott vízfogyasztás jelei?

Oldalak: 1 2

»

1 hozzászólás

  • István
    2021.07.08., 10:49

    Bezony sokan haltak meg dihidrogénoxid mérgezésben. (Különösen azok akik nem tudtak úszni.)

    Válasz

Írj egy hozzászólást