Aki túlsúlyos, az lusta? Megcáfolja a tévhitet az új tanulmány!

Aki túlsúlyos, az lusta? Megcáfolja a tévhitet az új tanulmány!

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Aki túlsúlyos, az lusta? Megcáfolja a tévhitet az új tanulmány!

Aki túlsúllyal küzd, annak sokszor még mindig meg kell küzdenie az előítéletekkel, hiszen sokan azt gondolják, hogy az elhízás csak azokat érinti, akik lusták, vagy nem képesek önkontrollt gyakorolni. A kutatások azonban folyamatosan megcáfolják ezt a tévhitet.

Csak a lusta emberek híznak el?

Még mindig sokak fejében él az a képzet, hogy a túlsúly csak a lusta és kontrollálatlanul, helytelenül táplálkozó embereket érinti.

Tény, hogy a mozgásszegény életmód és a táplálkozás befolyásolhatja a testalkatot, de ma már bizonyított tény, hogy az elhízás kialakulása mögött ennél komplexebb okok állnak.

Bár egyesek szerint az elhízás oka a lustaság, egy friss tanulmány éppen az ellenkezőjét támasztja alá: eszerint a súlygyarapodás a túlhajszoltsággal, kimerültséggel és kevés alvással hozható kapcsolatba.

Összefüggés lehet a kialvatlanság és az elhízás között

Minden eddiginél nagyobb létszámú és változatosabb összetételű tesztalany bevonásával végeztek kutatást az alvással töltött idő és az elhízás összefüggésével kapcsolatban.

A Pennsylvaniai Egyetemen végzett kísérlet során 225 egészséges, nem elhízott, 22 és 50 év közötti felnőttet vizsgáltak, akik közül néhánynak időben le kellett feküdnie, míg másokat ébren tartottak, majd figyelték, hogy ez hatással van-e a súlygyarapodásukra.

Aki kevesebbet alszik, könnyebben hízhat

„Bár korábbi epidemiológiai vizsgálatok is igazolták már, hogy a kialvatlanság elhízást okozhat, korábban laboratóriumi körülmények között ezt még nem vizsgálták, és az eredmények minket is megleptek” – mondta el Andrea Spaeth, a tanulmány vezető szerzője.

Az eredmények szerint azok az emberek, akik legalább öt, egymást követő napon keresztül kevesebb mint 4 órát aludtak, hajnal négy és reggel nyolc óra között, azonos étrend mellett is több súlyt szedtek fel, mint azok, akik napi 10 órát aludtak este tíz és reggel nyolc között.

A kevés alvás megváltoztatja az étkezési szokásokat

A kísérlet során az alanyoknak a laboratóriumban kellett lakniuk, ahol rendszeresen élelmiszert kaptak, ugyanakkor az étel a labor konyháján folyamatosan elérhető volt, ha valaki más időpontokban szeretett volna étkezni.

A kutatás részt vevőinek edzeniük nem szabadott, de az idejüket eltölthették olvasással, tévézéssel, videojátékokkal és olvasással, vagy más, helyhez kötött tevékenységgel.

A kutatók szerint a fokozott súlygyarapodást a kevesebbet alvóknál az okozhatja, hogy megváltozott az életritmusuk, ez pedig nem kedvezett az anyagcseréjüknek.

Kevesebb alvás, több evés

A tanulmány alapján úgy tűnik, hogy azok, akik kevesebbet alszanak, és a munka vagy a stressz miatt sokáig ébren maradnak, azok többször fognak étkezni, hiszen az ébrenléthez több energia bevitelére van szükség.

Értelemszerűen az étkezések közül több is a késői, éjszakai órákra fog esni, az ilyenkor bevitt kalória pedig nagyobb részben alakul majd zsírrá, mint a napközben elfogyasztott táplálékok esetében.

A stressz is vezethet elhízáshoz

A laboratóriumban szándékosan tartották ébren a kísérlet résztvevőit, de a mindennapi életben gyakoribb, hogy az alváshiány oka egyúttal valamilyen stressz forrás is.

A túlzott stressz pedig az anyagcsere lelassulásához vezet, ami szintén elhízást okozhat, elsősorban a hason, csípőn és a combokon.

Amikor az elhízás hátterében az anyagcsere folyamatok lelassulása áll, nagyobb az esély a narancsbőr kialakulására is, hiszen ez egyenes következménye a méreganyagok felhalmozódásának és a kötőszövetek megvastagodásának.

Ha sokáig kell fent maradnod, legalább a nassolást mellőzd!

A legjobb természetesen az lenne, ha rendszeres testmozgás és kiegyensúlyozott táplálkozás mellett mindenki időben lefeküdhetne aludni, és nyugodt álmai lennének, de ez persze sajnos nem mindig alakul így.

Ha már sokáig fent kell maradnod, legalább próbáld megállni, hogy a feszültséget ne nassolással vezesd le.

Ha extra energiára van szükséged, a késői órákban inkább csak gyümölcsöt, zöldséget, esetleg egy könnyű joghurtot vagy turmixot fogyassz, ami stabilizálja a vércukorszintedet, de nem terheli fölösleges zsiradékkal az emésztésedet.

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!