Egészség / Életmód

Nem tudsz aludni? 5 elgondolkodtató ok az álmatlanság hátterében

Nem tudsz aludni? 5 elgondolkodtató ok az álmatlanság hátterében

Az alváshiány komoly egészségügyi kockázatot jelent, ezt a tényt azonban csak kevesen ismerik fel életük során. Azzal, hogy nem fordítunk kellő időt az éjszakai pihenésre, nem csupán a munkabeli teljesítményünket szabotáljuk, de egyúttal fizikai és mentális jólétünket is veszélyeztetjük. Íme néhány, elsőre ártalmatlannak tűnő dolog, amely álmatlansághoz vezethet!

Túl meleg a párnád

Azzal, hogy a fejedet hűvösebb párnán pihenteted, csökkentheted a testhőmérsékletedet is, így sokkal gyorsabban álomba zuhanhatsz.

A Pittsburgh Egyetem tanulmánya szerint azoknak az álmatlanságtól szenvedő betegeknek, akik speciális hűsítő sapkát viseltek lefekvéskor, mindössze 13 percre volt szükségük ahhoz, hogy elaludjanak. A kutatók szerint az agy lehűtése lelassítja az anyagcserét is, és elősegíti a pihenést, valamint a nyugalmi állapotot.

Ha álmatlanságtól szenvedsz, te is kipróbálhatod ezt a módszert. Rakd be a párnádat néhány percre a hűtőbe vagy a fagyasztóba, amíg alváshoz készülődsz, és figyeld meg, milyen hatást vált ki benned!

Éhesen fekszel le

Általános szabály, hogy alvás előtt sose tömd degeszre magad, ugyanakkor az sem a legjobb megoldás, ha éhesen fekszel le. Ha üres gyomorral térsz nyugovóra, az megzavarhatja az éjszakai pihenésedet.

Kutatások szerint, akik éhesen fekszenek le vagy épp diétáznak, sokkal gyakrabban ébrednek fel az este folyamán, mint azok, akik ügyelnek a rendszeres és kielégítő táplálkozásra. A legjobb megoldást a magas fehérje tartalmú nassolnivaló jelentheti, ez ugyanis jobban eltelít, mint a szénhidrátok vagy a zsírok, és biztosítja, hogy ne kelljen éjszaka a korgó gyomrodat hallgatnod.

Lefekvés előtt egyél egy kis sajtot, esetleg kemény tojást, meglátod, nyugodtabbak lesznek az álmaid is!

Túl nagy a csend

Bár legtöbben alvás során a csendet és a nyugalmat részesítjük előnyben, olykor a teljes nesztelenség is problémákhoz vezethet.  

Ha a szobád túl csendes, minden apróbb zörej zavarónak, és szinte elviselhetetlenül hangosnak tűnhet. Ilyenkor nem maga a hang ébreszt fel minket, hanem sokkal inkább a hirtelen változás az, ami kizökkenthet álmunkból.

Amennyiben te is állandóan felébredsz a legapróbb kintről beszűrődő zajokra, érdemes beszerezned egy fehér zaj gépet!

Ez a szerkezet azért hasznos, mert blokkolja a hirtelen változásokat, és elnyomja a figyelmet elterelő hangokat, így nem csak az alvászavaron segíthet, de akár a munkateljesítményünket is javíthatja napközben.

Rendetlenség van a szobádban

A túlzsúfolt, rendetlen alvókörnyezet megzavarja az elmét is, így akadályozza a minőségi alvást. Szánj időt lefekvés előtt a rendrakásra, és pakolj el mindent, ami nem a hálószobába való!

Kutatók szerint, amikor elpakolunk minden olyan tárgyat, ami nem az alváshoz kapcsolódik, az agy elkezdi összekapcsolni a helységet a pihenéssel és az intimitással. Lehetőleg sose tartsd a számítógépet abban a szobában, amelyben alszol! Így kevesebbet gondolsz a munkára, mellyel csökkentheted a stressz mértékét is. A Journal of Applied Physiology című szaklapban megjelent tanulmány szerint a stressz és a késő esti számítógépezés a leggyakoribb okai az alvászavarnak.

A hétvégi alvás

Mindannyian szeretjük a hétvégéi lustálkodást, sokan például ilyenkor próbálják bepótolni a hétköznap kiesett pihenési időt.

Szakértők szerint azonban a hétvégi extra alvás, és az éjszakába nyúló bulizás nem mindig jó ötlet egészségünk szempontjából.

Az ébredési idő módosítgatása felboríthatja a biológiai ritmusunkat, olyannyira, hogy a szervezet ilyenkor úgy érzékeli, mintha időzónák között utaztunk volna.

Így mikor eljön a vasárnap este, valószínűleg csak nehézkesen, komoly harcok árán tudunk majd elaludni akkor, amikor szeretnénk.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást