7 tipp az egészséges ízületekért

7 tipp az egészséges ízületekért

Címlap / Életmód / Egészség / 7 tipp az egészséges ízületekért

Nem kell sportolónak vagy szépkorúnak lenned ahhoz, hogy néhány apró, hétköznapi trükkel tegyél valamit ízületeid védelméért. A fájdalmas ízületi gyulladás sajnos népbetegség, amely gyakorlatilag senkit sem kímél, de bizonyos óvintézkedésekkel megelőzhető!

Cipekedj okosan!

Ha nagy súlyt kell felemelned és mozgatnod, tartsd őket olyan közel a törzsedhez, amennyire csak lehet!
Bár fizikaórai emlékeid alapján „minél nagyobb az erőkar, annál kisebb az erőkifejtés”, tehát eszerint távol kellene lengetned magadtól a szatyrokat, a valóságban kissé árnyaltabb a helyzet: ha „átöleled” a csomagot, kevésbé terheled az ízületeket!

Válassz vállpántosat!

Kíméli a kezed és az ujjaid, ha kézitáska helyett váll- vagy oldaltáskát használsz. Figyelj oda, hogy ne mindig ugyanazon a válladon cipeld!
Az úgynevezett „clutch” fazonú darabok, amelyeket a hónod alá kell csapnod vagy a markodban tartanod, nagy népszerűségnek örvendnek mostanság, de inkább csak kivételes alkalmakkor nyúlj értük!

Használd a tenyered!

Amikor edényekkel bánsz, vagy éppen ételt szolgálsz föl, úgy emeld meg őket, hogy az ujjaiddal éppen csak annyira mozdítsd el a felülettől, hogy alájuk helyezhesd a tenyered!
 
Folyadékbevitelnél pedig inkább fogd körül a bögrét ahelyett, hogy a fülét használnád. Ezekkel a konyhai tippekkel csökkentheted az ujjaidat érő terhelést, ami mérsékeli a reuma kialakulásának esélyét.

Ne görnyedj!

Ha házimunka közben gyakran kell előregörnyedned – például a konyhapult fölött vagy takarításnál –, nagyon megterheli a gerinced és az ízületeket.
Egy kis odafigyeléssel sokat javíthatsz a testtartásodon, ám ha máris hátfájással küzdesz, próbáld ki a rendszeres mozgást és a masszázst!

Nyújtózkodj!

Ébredés után körülbelül öt másodpercet igényel, hogy jólesően átmozgasd magad. Mindössze annyit kell tenned, hogy minden erőddel megpróbálod elérni a plafont!
Amennyiben ülőmunkát végzet, rendszeres időközönként állj fel, tegyél néhány lépést, és mozgasd át a karod, a vállaid és a nyakad! Álló feladatok esetén viszont érdemes ügyelned rá, hogy felpolcolt lábakkal pihenj egy kicsit.

A technológia segít!

Az elektromos konzervnyitó, a mosogatógép és az ételfeldolgozó eszközök egytől egyig segítenek benne, hogy minél kisebb terhet rój a testedre.
Nem engedheted meg magadnak, hogy ilyesmibe fektess? A manuális holmik, úgymint a krumplihámozó vagy a speciális darabolók is sokat jelentenek, mivel csökkentik a karodra, a kezedre és az ujjadra nehezedő nyomást.

Hordj megfelelő cipőt!

Az ideális darabnak jól alátámasztott talpa, enyhén magasított sarka és szellőző felsőrésze van. Egész nap magas sarkúban, balerina cipőben vagy lábujjközi papucsban lépkedsz? Csúnya mozgásszervi megbetegedés lehet a vége, ezért érdemes legalább otthon gyógybetétes papucsot viselned! 
Az egészséges ízületekhez hozzájárul a megfelelő – tehát vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag – táplálkozás, illetve a rendszeres testmozgás. Fontos tudnod, hogy már öt pluszkiló is rendkívüli módon megviseli a tested, így nemcsak esztétikai szempontból célszerű az ideális súlyra törekedned! Ha úgy érzed, életmódod miatt egyszerűen elkerülhetetlen a fokozott fizikai terhelés, beszélj háziorvosoddal a rekreációs lehetőségekről!

VIDEO Ezek a szerencsehónapjaid 2024-ben

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!