Szabad banánt enni, ha fogyni szeretnék? Eloszlatjuk a tévhiteket!

Szabad banánt enni, ha fogyni szeretnék? Eloszlatjuk a tévhiteket!

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Szabad banánt enni, ha fogyni szeretnék? Eloszlatjuk a tévhiteket!

Talán a banánnál nincs is sokoldalúbb gyümölcs a világon: eheted nyersen, lehet a turmixod alapja, sütheted banánkenyérbe, vagy készülhet belőle egészséges jégkrém, esetleg palacsinta is. A lehetőségek tárháza majdnem végtelen, mégis, sok diétázó alapvetően tart a banánfogyasztástól, annyira rossz a híre a gyümölcsnek mostanában. 

Azt el kell ismerni, hogy a banán a gyümölcsökhöz képest magas cukortartalmú, ezért viszonylag magas a szénhidráttartalma is. Ennek ellenére nem érdemes elvetni a banánfogyasztást, mivel ez a gyümölcs annyi jó vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz, hogy vétek lenni kihagyni ezt a minden szempontból szuperkaját az étrendből.

Miért egészséges a banán?

Először is, egy kisebb, érett banán mindössze 110 kalóriát tartalmaz, amelyből nagyjából 26 gramm a szénhidrát – ez gyümölcsök között magas, de egyáltalán nem problémás. Egy banán elfogyasztása a napi káliumszükségletünk 10 százalékát is fedezheti, ami már elég szép arány. Arról nem is beszélve, hogy ez a gyümölcs tele van rosttal, ami kell a jó emésztéshez, és ahhoz is, hogy ne kelljen nagyon sokat enned ahhoz, hogy jóllakottnak érezd magad. A banánban ezen kívül nagyobb mennyiségű foszfor, magnézium, C-vitamin és folát is található, mindegyikre szüksége van a szervezetednek a megfelelő működéshez.

De mire jó mindez? A kálium például segíthet a megfelelő tartományban tartani a vérnyomásodat, a C-vitamin az immunrendszeredet támogatja, a magnézium pedig az idegátvitelben, a szívösszehúzódásban és a glükóz és inzulin anyagcseréjében segít.

A C-vitamin jó hatással van a bőrre, hozzájárul az oxidatív stressz csökkentéséhez, és meggátolja a szabadgyökök képződését.

HayDmitiry/depositphotos.com

Hizlal a banán?

Komoly tévedés, hogy a diéta alatt nem szabad banánt enni – ez nagyjából ahhoz köthető, hogy sokan a minimumra szorítják a szénidrát-bevitelüket is, annyira félnek, hogy hízni fognak tőle. A cél inkább az, hogy lassú felszívódású szénhidrátokat válassz a gyors felszívódásúak helyett, ezek ugyanis nem tolják fel hirtelen a vércukorszintedet, hogy aztán gyorsan le is essen, és farkaséhes legyél tőle. A banán rosttartalma miatt az ilyen lassú felszívódású szénhidrátokhoz tartozik.

A banán édes íze ráadásul segít, hogy az édesség iránti vágyadat is le tudd küzdeni. Persze ez sem olyan, mintha csokit ennél, de ha már jó ideje élsz egészségesen, előbb-utóbb az ilyen intenzív édes ízek helyét felváltja a banán édessége, és kevésbé kívánod majd a mesterséges cukros dolgokat. 

Ha nagyon aggódsz a banán hizlaló hatása miatt, akkor talán annyit megtehetsz, hogy inkább a nap elején fogyasztod, és nem estefelé – komolyabban nem szabotálja az sem a diétádat, ha később eszed, de ezzel még adhatsz egy löketet a fogyásnak. Az is jó taktika, ha edzés előtt eszed a banánt, mert nagyon jó energiaforrás, és nem telít el, így biztos nem leszel rosszul edzés közben azért, mert teleetted magad.

Forrás

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást