Annyi rosszat hallani szegény banánról, hogy nagyon sokan nem is merik fogyasztani, ha éppen figyelnek az alakjukra – pedig valójában nem ördögtől való, és rengeteg pozitív hatása van annak, ha rendszeresen eszed. Ha figyelnél az alakodra, vagy szigorúbb diétán vagy, egyszerűen elég néhány szabályt betartanod, hogy biztosan ne okozzon gondot a gyümölcs tényleg magasabb cukortartalma.
VIDEO Nyári horoszkóp: Mit hoznak idén nyáron a csillagok?
Talán a banánnál nincs is sokoldalúbb gyümölcs a világon: eheted nyersen, lehet a turmixod alapja, sütheted banánkenyérbe, vagy készülhet belőle egészséges jégkrém, esetleg palacsinta is. A lehetőségek tárháza majdnem végtelen, mégis, sok diétázó alapvetően tart a banánfogyasztástól, annyira rossz a híre a gyümölcsnek mostanában.
Azt el kell ismerni, hogy a banán a gyümölcsökhöz képest magas cukortartalmú, ezért viszonylag magas a szénhidráttartalma is. Ennek ellenére nem érdemes elvetni a banánfogyasztást, mivel ez a gyümölcs annyi jó vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz, hogy vétek lenni kihagyni ezt a minden szempontból szuperkaját az étrendből.
Miért egészséges a banán?
Először is, egy kisebb, érett banán mindössze 110 kalóriát tartalmaz, amelyből nagyjából 26 gramm a szénhidrát – ez gyümölcsök között magas, de egyáltalán nem problémás. Egy banán elfogyasztása a napi káliumszükségletünk 10 százalékát is fedezheti, ami már elég szép arány. Arról nem is beszélve, hogy ez a gyümölcs tele van rosttal, ami kell a jó emésztéshez, és ahhoz is, hogy ne kelljen nagyon sokat enned ahhoz, hogy jóllakottnak érezd magad. A banánban ezen kívül nagyobb mennyiségű foszfor, magnézium, C-vitamin és folát is található, mindegyikre szüksége van a szervezetednek a megfelelő működéshez.