A savanyúság készítése egy nagyszerű módja annak, hogy tartósítsunk különféle zöldségeket és változatosabbá varázsoljuk az egyes étkezéseinket. Bár a magas nátriumtartalma miatt érdemes óvatosan bánni vele, mértékkel fogyasztva számos egészségügyi előnyt hordozhat magában, a leve pedig egyenesen egy olyan titkos erőt rejt, amely egy meglehetősen kellemetlen helyzetben komoly segítséget jelenthet.
VIDEO A sminkmester megmutatja, hogyan rajzolj profi tusvonalat magadnak
Miért előnyös savanyúságot enni?
A savanyúságok a legtöbbünk számára abszolút beleférhetnek egy egészséges étrendbe, sőt határozottan ott a helyük. A kutatások szerint ugyanis segíthetnek fenntartani az egészséges testsúlyunkat, hozzájárulnak a hidratáltságunkhoz, csökkenthetik az izomgörcsöket. Bizonyos esetekben – ha erjesztett/fermentált savanyúságokról van szó – pedig a bélrendszerünk egészségére is nagyszerűen hathatnak.
De mint a legtöbb dologra az életben, a savanyúságokra is igaz, hogy kulcsfontosságú a mértékletesség. Ha alapvetően egészségesen táplálkozol, sok zöldséget és gyümölcsöt, teljes kiőrlésű gabonát és sovány fehérjéket is eszel, akkor a savanyúság tökéletes módja annak, hogy feldobd az étkezéseidet. Pluszban egészség ásványi anyagokat, vitaminokat és rostokat is be tudsz vinni vele a szervezetedbe.