Az 5 kedvenc alakbarát salátám és savanyúságom uborkával

Az 5 kedvenc alakbarát salátám és savanyúságom uborkával

Címlap / Életmód / Az 5 kedvenc alakbarát salátám és savanyúságom uborkával

Az egyik legkedvesebb zöldségem az uborka: télen-nyáron elérhető valamilyen formában a piacokon, ráadásul savanyítva, fermentálva is isteni, nem csupán frissen fogyasztva. Az csak hab a tortán, hogy rengeteg vizet tartalmaz, kalóriát és szénhidrátot viszont alig – tökéletes társ tehát akkor, ha leadnál néhány kilót, vagy vacsorára csak valami könnyed finomságra, egyszerű köretre vágysz.

Tejfölös uborkasaláta

Ehhez az uborkasalátához kígyóuborkára, vagy salátauborkára van szükséged. Mielőtt uborkagyalu segítségével felszelnéd, hámozd meg – erre a célra a legjobb a zöldséghámozó. A megtisztított uborkát gyaluld le, adj hozzá felaprított hagymát, vagy snidlinget és sózd meg. Ennek köszönhetően az uborka levet enged, a hagyma íze pedig kevésbé lesz erőteljes.

Fél-egy óra után öntsd le a felesleges levet a saláta alapjáról, majd adj hozzá frissen vágott petrezselymet, végül az egészet forgasd össze tejföllel, vagy növényi tejföllel (pl. Dr. Oetker Creme Vega). Alaposan lehűtve érdemes tálalni.

 

Tzatziki

A tzatzikit először anyósomnál kóstoltam és nyomban beleszerettem. Nagyon hasonlít a mi családunkban népszerű tejfölös uborkasalátára, de ha lehet, még frissítőbb, köszönhetően a citromos ízének.

Ugyancsak saláta- vagy kígyóuborkára lesz szükséged, amit meg kell tisztítanod, de ezúttal nem uborkagyalun, hanem nagylyukú reszelőn érdemes lereszelned. Kicsit sózd meg az uborkát és hagyd állni. Addig reszelj le egy gerezd fokhagymát, facsard ki egy fél citrom levét, és aprítsd fel néhány levél citromfüvet. A felesleges levet öntsd le az uborkáról, add hozzá a citromos-fűszeres mártást, végül az egészet forgasd össze pár evőkanál tejföllel, joghurttal.

 

Ecetes uborkasaláta

Az ecetes uborkasaláta receptje apai ágon került a családunkba, és bár egészen más, mint a nálunk ismert, tejfölös változat, az ecetes lének köszönhetően kellemesen frissítő. Az első lépések továbbra is ugyanazok: a megtisztított uborkát gyaluld le, sózd meg és tedd félre. Jöhet az öntet!

Fél dl langyos vízhez adj 2 evőkanál 20%-os ecetet, 1 lapos evőkanál cukrot, ízlés szerint kevés reszelt fokhagymát. Ezúttal ne öntsd le az uborkáról a levet, hiszen az tovább ízesíti ezt az ecetes salátát – egyszerűen csak add hozzá az öntetet, tedd hűtőbe, és rövidesen tálalhatod is. Előtte – elsősorban a látvány kedvéért – őrölt paprikával, chilivel, vagy akár friss petrezselyemmel hintsd meg a tetejét.

 

Kovászos uborka

Ahogy jön a jó idő, nálunk előkerül az ötliteres befőttesüveg, és már indul a kovászos uborka-gyártás. Ehhez a mennyiséghez 2-2,5 kg kovászolni való uborkára van szükséged és ugyanennyi vízre. Az uborkákat mosd meg, majd tedd őket az üvegbe. Adj hozzájuk 2-3 gerezd fokhagymát, egy kis marék kaprot, a tetejére egy fél zsemlét (elhagyható, nélküle is működik!).

A vizet forrald fel, add hozzá a sót: egy liter vízhez egy púpos evőkanál (jódmentes) sót számolj. A vizet hűtsd vissza langyosra, és töltsd rá az uborkákra. Ügyelj rá, hogy teljesen elfedje, ha szükséges, használj leszorítót. Meleg helyre téve, 3-4 nap alatt el is készül a tökéletes, roppanós kovászos uborka.

 

Avokádós uborkasaláta

Az avokádó nem éppen egy kalóriaszegény gyümölcs, köszönhetően magas zsírtartalmának. Nálunk azért gyakran kerül az asztalra, köszönhetően számos pozitív egészségügyi hatásának és ízének. Ha te is kedveled és szeretnéd alakbarát formában fogyasztani, akkor érdemes alacsony szénhidráttartalmú ételekhez társítanod – ennek a kritériumnak tökéletesen eleget tesz az uborka!

A kígyóuborkát vágd el hosszában, majd szeld fel. Apríts fel egy kicsi lilahagymát, néhány paradicsomot és egy avokádót vágj kisebb kockákra. Keverd össze őket egy tálban, majd jöhet az öntet: pici só, bors, egy fél citrom leve, friss petrezselyem, vagy koriander. 

 

VIDEO Közvetlen járat Budapestről: ezekkel a látnivalókkal csábít Tirana

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!