Életmód / Egészség

Remek megoldás a fájdalomra! Triggerpont terápia, a fájó izomcsomók kezelésére

Az izomcsomók bizony komoly fájdalmat képesek okozni, sőt mi több nagymértékben megnehezíthetik a mindennapjaidat. Kialakulásuk viszonylag hosszútávon megy végbe, éppen ezért kezelésük, eltüntetésük sem oldható meg egy-két nap alatt, azonban jó hír, hogy remek módszerek léteznek, amivel a kezelési folyamat felgyorsítható.

Mik azok az izomcsomók?

Az izomcsomó tulajdonképpen izomgörcs, melyet már tapintással is lehet érzékelni. Méretét tekintve almamag nagyságnyi, de akár szilvamag nagyságúra is duzzadhat, ha nem kezeljük időben. Az izmok azért hozzák létre ezeket a kis csomókat, hogy hosszútávon elkerüljék a túlfeszülést, vagyis a jelenség igazából a test egy természetes válaszreakciója, védekező mechanizmusa.

Az idő előrehaladtával ezek a csomók több helyütt is megjelenhetnek a testben, ami komoly fájdalmat vonhat maga után.

Nagyobb számban nőket érintő problémáról beszélünk, ami pedig a legrosszabb az egészben, hogy a csomók már egészen fiatalon, akár a húszas évek derekán megjelenhetnek a testben. Ilyenkor felmerül a kérdés: mi okozza és miként kezelhető?

A fájdalmas izomcsomók kialakulásának oka

Az izomcsomók kialakulását több minden okozhatja, így nem kizárt, hogy megjelenése komolyabb problémát jelez. Lehet ez izom vagy idegkárosodás, gerincsérv vagy valamilyen traumás esemény, az izomzat túlterhelése, túlfeszítése, de a stressz is lehet kiváltó ok. Sokrétű probléma, éppen ezért célszerű megkeresni a gyökerét, hiszen a kezelés hosszútávon csak így lehet eredményes.

Gyakori az ülőmunkát végző személyeknél, de azoknál sem kizárt, akik valamilyen monoton tevékenységet végeznek, úgy mint a szobafestők vagy éppen a fodrászok. A test egy bizonyos részének túlterhelése miatt az izomtónus teljesen átalakul, a környező idegek pedig állandó nyomás alá kerülnek, ennek hatására pedig kialakul a gyulladás. Az izomcsomók megjelenésekor fájdalmas pontokat vélhetünk felfedezni a testen.

Fontos tudni, hogy minden ilyen izomcsomóhoz tartozik egy kisugárzási pont, ahol a fájdalom szintén felfedezhető. Ezt a pontot nevezzük trigger pontnak és e pont stimulálásával kezelhető hosszútávon a fájdalom.

Így számolj le a fájdalommal!

Az izomcsomók kezelése hosszadalmas folyamat lehet, ám az izmok megfelelő kilazításával a fájdalom alkalomról alkalomra csökkenhet.

Tudnod kell azonban, hogy a triggerpontok a test bármely táján keletkezhetnek az izomrostokban, de gyakori, hogy a fájdalom a probléma helyétől távolabb jelentkezik, így pedig előfordulhat, hogy a hagyományos kezelés nem az okot, csupán a tünetet fogja kezelni.

Ezért javallt lehet szakorvosi segítséget is igénybe venned, hogy tudd mi okozza a pontos fájdalmat, a diagnózisról pedig tájékoztasd a masszőrödet is.

Hosszútávon a triggerpontos kezeléssel javulhat a testtartás és a mozgás is jóval szabadabbá, fájdalomentessé válik.

Mit tehetsz még?

Persze a triggerpontos kezelés remek választás, ha már kialakult a probléma, ám mint minden esetben, itt is a megelőzés a cél. A kezelés mellett életmódváltás is szükséges, így valóban elkerülhető, hogy a probléma ne újuljon ki a jövőben.

Fontos a rendszeres mozgás és nagyon lényeges, hogy különösen ügyelj a hát, a nyak és a váll izmainak átmozgatására és persze kiemelt szerep jut a megfelelő folyadékfogyasztásnak és a táplálkozásnak is.

Fontos: A mozgásszervi panaszok hátterében gyakorta a stressz áll, éppen ezért érdemes lehet különböző relaxáció technikákat, például masszázst alkalmazni, mellyel hatékonyan csökkenthetők a mindennapi stressz negatív hatásai.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást

    Bien.hu

    FREE
    VIEW