Mik az otthoni edzés előnyei, és mire figyelj, ha belevágsz?

Mik az otthoni edzés előnyei, és mire figyelj, ha belevágsz?

Címlap / Életmód / Egészség / Mik az otthoni edzés előnyei, és mire figyelj, ha belevágsz?

Mindenképp változtatni szeretnél az életmódodon, de egyelőre fél óránál többet nem tudsz a mozgásra szánni? Akkor tökéletes megoldás lehet számodra az otthoni edzés!

Edzőteremben vagy otthon?

Sokan szeretnek edzőterembe járni, de talán még többen választják az outdoor mozgást vagy az otthoni edzést különböző okokból.

A konditerem ellenzőinek tartózkodása mögött többnyire a gátlásosság rejlik: vagy túlsúlyosak, vagy túl vékonyak, és ezért azt gondolják, hogy a teremben „lesajnáló” tekintetekkel találkoznak majd.

Ez az érzés legtöbbször téves: pont hogy tiszteletet és megbecsülést érdemelnek és kapnak a környezetüktől azok, akik tesznek a problémáik megoldása érdekében.

Gyakran az időhiány és a távolság is érvként merül fel. Néhányan a munkájuk miatt nem tudják beépíteni napirendjükbe az edzőterem látogatást, valamint a felmerülő költségek is problémát jelenthetnek.

Bárki, bármikor, bármivel

Az otthoni edzés mellett szóló legnyomósabb érv talán az, hogy bárki, bármikor, bármivel képes gyakorlatokat végezni. 

Kezdők és haladók, fiatalok és idősek, nők és férfiak egyaránt megtehetik, és az otthoni edzéstípusok tárháza is rendkívül széles.

Megfelelő eszközökkel, gépekkel a bemelegítő, a kardió jellegű, a súlyzós és a helyes testtartás kialakítását elősegítő edzésformák is megvalósíthatók.

Esetleg a jógával és a Pilates-szel is megpróbálkozhatsz otthon, remek kezdő videókat találhatsz hozzá a neten. Az edzést persze mindig előzze meg bemelegítés, a végén pedig soha ne felejtsd el a levezető, nyújtó szakaszt!

Főként, ha ülőmunkát végzel!

Az eszközöknél is széles a választék: egyszerű kézi súlyzókat vagy akár bonyolultabb fitneszgépeket egyaránt vásárolhatsz, hiszen manapság már bármelyik sportszer könnyen beszerezhető.

Az otthoni edzés ugyanakkor nem csak fő edzésprogramnak, de kiegészítésnek is kiváló.

Naponta egy-két gyakorlat elvégzése – bizony ez mindenki számára fontos lenne!

Főként azoknak, akik egész nap ülőmunkát végeznek, hiszen ők illetve az egész gerincoszlopot. Ennek következtében gerinc- és hátfájdalom keserítheti meg a mindennapjaikat.

Heti 2-4 edzéssel ezeket az izmokat tökéletesen karbantarthatod, és egyúttal megelőzheted a komolyabb problémákat.

Az otthoni edzés szabályai

Ahhoz, hogy az otthoni edzés sikeres legyen, több szabályt is be kell tartanod.

Az első és legfontosabb az ideális napszak, időpont megválasztása. Az edzés lehetőleg minden nap ugyanakkorra essen. Szigorúan tartsd magadat az elhatározásodhoz, mivel otthon elég nagy az esély arra, hogy valami közbejön, ilyenkor pedig hajlamos lehetsz kihagyni a mozgást…

Ha otthon edzel egyedül, akkor azt csak megfelelő háttér-információk birtokában tedd. Amennyiben nem vagy elég képzett, olvass utána, nézz oktató videókat, esetleg kezdetben fogadj személyi edzőt, aki megtanít a helyes technikára.

Törekedj arra, hogy ne csak egy-egy testrészre eddz, hanem mozgasd át a teljes testedet. Ügyelj rá, hogy az edzés mindig változatos legyen, és tartalmazzon heti egy kardió edzést is, amely lehet séta, futás vagy úszás.

Egy kis segítség, ha megszületett az elhatározás

Ha még többet szeretnél olvasni a sportolásról, vagy megtalálni a neked megfelelő mozgásformát, szeretettel ajánlom Formáld magad! – Változtass! Segítek neked című könyvemet, amelyben még több fontos infót és hasznos tanácsot olvashatsz!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást