5 óriási tévhit a fogyókúráról

5 óriási tévhit a fogyókúráról

Címlap / Életmód / Táplálkozás / 5 óriási tévhit a fogyókúráról

Manapság diéták, fogyókúrás programok tömkelege áraszt el minket, és az úgynevezett „szakértők” tévhitekbe kergetnek minket.

Most viszont leleplezzük a fogyókúrákkal kapcsolatos leggyakoribb mítoszokat.

1. A gyors diéták hosszú távú fogyást eredményeznek

A néhány nap vagy néhány hét leforgása alatt végbemenő diéták és fogyókúra programok nem működnek hosszú távon. Ez elsősorban azért van, mert megtiltják bizonyos ételek fogyasztását. Bár gyorsan le tudsz fogyni például a kenyér megvonásával, szinte lehetetlen néhány hónapnál tovább bírni nélküle. Ráadásul előbb-utóbb megunod ezt a fajta táplálkozást, mert a szervezeted elkezdi hiányolni a tiltott tápanyagokat.

Éppen ezért, az ilyen táplálkozási mód egészségtelen. A szervezetnek változatos tápanyagokra van szüksége. Ezen kívül, a hírtelen súlyvesztés következménye lehet az epehomok vagy epekő kialakulása. A hóbort-diéták súlyosan korlátozzák a kalória-bevitelt, ez pedig a normálistól eltérő szívritmust okozhat, és esetleg még végzetes is lehet.

2. Egyes élelmiszerek égetik a zsírt (pl. zeller, grapefruit)

Egyetlen élelmiszer sem képes zsírt égetni. Persze számos élelmiszer serkenti az anyagcserét, ezért kevesebb zsír tud felszívódni. De zsírégetést csak tornával érhetünk el.

3. Az alacsony szénhidráttartalmú étrend egészséges

A magas fehérjefogyasztás és alacsony szénhidrátbevitel egészségtelen táplálkozásnak számít. Tehát a szénhidrátok elhagyásával rosszat teszünk szervezetünknek. Nem megoldás ezért magas kalóriatartalmú húsokat, sajtokat, tojást fogyasztani, míg egyéb élelmiszert mellőzünk. A magas fehérjebevitel növeli a szívbetegség kockázatát, és a koleszterinszintet. Ha esetleg fáradtnak érzed magad, hányingered van, annak oka lehet a magas fehérje- és alacsony szenhidráttartalmú étkezés.

Ha kevesebb, mint 130 gramm szénhidrátot eszel egy nap, a ketonok (részleges zsírlerakódás) lerakodhatnak a vérereidben. A ketózis pedig a vizelet erős savasságát eredményezi. Ez jelentős kockázatot nyújt a köszvény, fájdalmas izületi gyulladások és vesekő kialakulásának.

4. Az étkezések kihagyása súlyvesztést okoz

Azok, akik kihagyják a reggelit, vagy ebédet, általában nagyobb súlyfelesleggel rendelkeznek, mint azok, akik betartják a napi 3 étkezést. Ez azért van, mert egy étkezés kihagyása nagyobb étvágyat okoz, ezért nagyobb mennyiségű ételt fog fogyasztani a következő étkezésnél.

5. Az alacsony zsírtartalmú, zsírmentes élelmiszerek egészségesek

És végül, a legnagyobb tévhit az összes közül, hogy azt gondoljuk az alacsony zsírtartalmú élelmiszerek kevesebb kalóriát tartalmaznak, mint az azonos mennyiségű zsíros változatok.
Sok feldolgozott zsírszegény élelmiszer, amelyet szupermarketekben szerezhetünk be, ugyanannyi kalóriát tartalmaznak, mint a zsíros verziók. Ez azért van, mert olyan adalékokat tartalmaznak, mint liszt, cukor, keményítő, azért hogy pótolni tudják a gyártók a zsír eltávolíásával járó íztelenséget.
 

VIDEO Üde tavaszi barackos smink

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!