Mindig felkelsz éjszaka, mert ki kell menned a mosdóba? Mutatjuk az okait

Mindig felkelsz éjszaka, mert ki kell menned a mosdóba? Mutatjuk az okait

Címlap / Életmód / Egészség / Mindig felkelsz éjszaka, mert ki kell menned a mosdóba? Mutatjuk az okait

Nincs is annál kellemetlenebb, ha éjszaka egyszer-kétszer arra kel az ember, hogy majd’ bepisil – persze ez egy bizonyos szintig természetes, de van, amikor már kóros problémát jelezhet. De még akkor is megzavarhatja a pihenésed, ha semmi komoly baj nem áll mögötte – így menj biztosra, hogy többet ne kelljen meglátogatnod a mosdót az éjszaka közepén!

Túl sok vizet iszol esténként

A hidratálás jó dolog, és a szervezetednek szükségei is van arra, hogy elegendő vizet igyál, de ha egész nap elfelejted, ne esténként akard bepótolni. Ennek csak az lesz a vége, hogy éjszaka fog távozni belőled a felesleges folyadék. 

Igyekezz két órával lefekvés előtt már nem inni, vagy ha mégis, akkor nagyon keveset, így elvileg nem az éjszaka közepén kell majd pisilned miatta.

Alkoholt vagy koffeint fogyasztasz elalvás előtt

Ha olyan vagy, mint én, a koffein egyáltalán nem hat rád, és akár lefekvés előtt is tudod fogyasztani – pisilési szempontból viszont mégsem túl szerencsés, ha így teszel, mivel vízhajtó hatású. Ugyanez a helyzet az alkohollal, bár valószínűleg egy görbe éjszaka után az lesz a legkevesebb gondod, hányszor pisilsz az éjszaka.

Hormonhiányod van

Az antidiuretikus hormon a veseműködést szabályozza, így azt is, hogy milyen gyakran kell pisilned. Ahogy öregszel, ennek a hormonnak csökken a mennyisége, ezért egyre többet kell vécére menned – de lehet, hogy alapvetően kevéssel rendelkezel belőle, és ezért jársz annyit pisilni. Ezt egy hormonvizsgálat meg tudja neked mondani. Vannak rá gyógyszerek, de a legtöbb ember inkább csak együtt él a helyzettel.

Fertőzésed van

Nagyon sok fertőzés okozza azt, hogy úgy érzed, gyakran kell pisilned, és ezért akár az éjszaka közepén képes is vagy felkelni.

A fertőzés leggyakoribb jele az, ha valójában nem is kell pisilned, csak úgy érzed.

Ilyenkor érdemes orvoshoz fordulni, és beazonosítani, milyen kezelésre lesz szükséged.

Prediabéteszed van

A cukorbetegség előtti állapot járhat azzal, hogy a szervezeted felturbózza a vizelettermelést, mert meg akar szabadulni a felesleges cukortól. Ez pedig éjszaka is megtörténik. Ennek egy másik jele, hogy folyton szomjas vagy – ha ez a tünetegyüttes fennáll, lehet, hogy érdemes orvoshoz fordulnod.

Kép forrása: Lenets_Tatsiana/Depositphotos.co

VIDEO 10 ecset, ami nélkül lehet sminkelni, de nem érdemes

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!