A 7 legnagyobb táplálkozási hiba

A 7 legnagyobb táplálkozási hiba

Címlap / Életmód / Táplálkozás / A 7 legnagyobb táplálkozási hiba

A táplálkozási szakértők szerint sokkal többet eszünk, mint amennyire szükségünk van. Ismerd meg a leggyakoribb tévhitet vagy féligazságot táplálkozási szokásainkat illetően.

1. Hiba: Azt gondoljuk, hogy jó ételeket választunk

Szinte gondolkodás nélkül vásárlunk gyümölcsleveket, vagy zöldségkonzerveket, mondván hogy a zöldségek és gyümölcsök nagyon egészségesek. Igen, de nem cukrozott, főtt, feldolgozott formában, ugyanis ezekből hiányoznak az egészséges vitaminok és ásványi anyagok.
Egy másik gyakori hiba, hogy engedünk a címkék feliratainak vonzásának. Melyik kenyeret vennénk meg inkább, a 7 féle magból készültet vagy a teljes kiőrlésűt? A legtöbben a 7 magosat, hisz jól hangzik, pedig valószínűleg a teljes kiőrlésű lenne a legjobb választás.
Hasonlóképpen az emberek nagy többsége szerint egy tányér zöldségleves nagyon egészséges, és fedezi a napi vitaminadagunkat, pedig a főtt zöldségekből szinte minden vitamin kifőtt, így szinte semmit nem érünk vele, azon kívül, hogy valamennyire telítenek.

2. Hiba: A gyümölcsöket helyettesítjük

Hacsak lehet, fogyasszuk a gyümölcsöket frissen, feldolgozatlan állapotban. Ha konzerv vagy egyéb feldolgozott gyümölcsöket fogyasztunk, megfosztjuk magunkat egy halom vitamintól.
Ha mégis vásárolunk, mindig olvassuk el a címkéket, a színezett, aromákkal dúsított, cukrozott gyümölcsleveket és gyümölcskompótokat kerüljük.

3. Hiba: A szénhidrátok zavara

Mára már nemzeti lelkesedésnek számít az alacsony szénhidráttartalmú étrend. De mielőtt rekonstruálni tudnánk a személyes táplálkozási piramisunkat, valamit tudnunk kell. A szénhidrátok létfontosságúak, és vannak jó valamint kevésbé jó szénhidrátok. Az agynak és testnek naponta szüksége van valamilyen szénhidrátra.
A komplex szénhidrátok például nagy teltségérzetet okoznak, és egészségesek (ezek a teljes kiőrlésű gabonák és rostok). Másik tévhit, hogy sokan azt gondolják, hogy alacsony szénhidráttartalmú élelmiszerekből sokat lehet fogyasztani, mert úgysem hizlalnak. Sokat enni bármiből is, hízáshoz vezet.
A megoldás: Szakértők szerint soha ne vágjunk ki egyetlen ételcsoportot sem étkezésünkből (mint amilyenek a szénhidrátok is). A fogyás titka a mértékletesség és változatos étrend.

4. Hiba: Túl sok evés

Olyan jól esik jóllakottnak lenni…de nem vesszük észre, hogy egyre több és több ételre van szükséges ahhoz, hogy teltségérzetet okozzon. A gyomor képes tágulni vagy szűkülni, ahhoz mérten, mennyit szoktunk enni. Az emberek sajnos hajlamosak többet kitenni tányérjukra, mint amennyire szükségük van.
Megoldást nyújt, ha kisebb tányérokat szerzünk be és úgy próbálunk táplálkozni, mint a gyerekek – csak annyit fogyasztunk, amennyi épp szükséges, majd sietünk vissza „játszani”. Együnk többször kevesebbet, hogy soha ne érezzük éhesnek magunkat.

5. Hiba: Túl sok vitamint vagy táplálékkiegészítőt szedünk

Az emberek hajlamosak megfeledkezni arról, hogy a vitaminok csak kiegészítik a táplálkozást, nem helyettesítik. Szervezetünkben minden vitamin és ásványi anyag kémiai kapcsolatban van egymással, ha pedig táplálékkiegészítőket szedünk, felborítjuk ezt az egyensúlyt.
Vigyázzunk azokra a diétákra, amelyek megvonnak egy sor tápanyagot előlünk és azt írják, szedjünk mellé étrend kiegészítő tablettákat. Ez egyértelműen azt jelenti, hogy a diéta egészségtelen.
Megoldás: szedjünk multivitaminokat, de ne szedjünk különböző tápanyagokat helyettesítő étrendkiegészítőket, csak ha egészségügyi szakember írja elő.

6. Hiba: A testmozgás elhagyása

Az, hogyan használja fel szervezetünk a tápanyagokat, az nagy mértékben függ attól, mennyi és milyen testmozgást végzünk. Mozgással gyorsítjuk az anyagcserét és hatékonyan égetjük a kalóriákat. A táplálkozás önmagában kevés a hatásos fogyókúrához, csak testmozgással lehet elérni az ideális alakot.
Tehát életünknek legyen rendszeres része a torna. Mozogjunk minden nap ugyanabban az időben, így szabályossá válik anyagcserénk.

7. Hiba: Elhiszünk mindent, amit a táplálkozásról és fogyásról hallunk

Csak attól, hogy a barátnőnknek bevált valami, nem biztos, hogy nálunk is működik. Nincs olyan diéta vagy táplálkozási terv, amely minden személy számára hatásos vagy egészséges.
A megoldás: Mielőtt elkezdenénk egy adott diétát vagy táplálkozási tervet, járjunk utána (internetes fórumokon, szakcikkekben), mennyire biztonságos vagy kérjük ki dietetikusunk véleményét.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást