Az étrend és életmód szoros kapcsolatban áll az egészséggel és a hosszú élettel, olyannyira, hogy egyre többször igazolják a tanulmányok: a genetikánk sokkal kevesebbet nyom a latban, mint gondoltuk.
Ez pedig azt jelenti, hogy egyszerre óriási felelősség és lehetőség, hogy kezünkbe vegyük az irányítást és jóval egészségesebb szokásokat alakítsunk ki a mindennapok során. De mit tanulhatunk azoktól, akik tényleg sokáig élnek? Milyen rutinjaik, étkezési szokásaik vannak, hogyan bonyolítják le a mindennapjaikat? Ha valakiknek, akkor a hosszú évekig egészségesen élőknek bizony komolyak a referenciáik.
Az öregedés elkerülhetetlen velejárója az életnek, legalábbis egyelőre. Az örök fiatalság iránti vágyakozás hatalmas ipart szolgál ki, az öregedésgátló termékek, étrend-kiegészítők és műtétek száma, népszerűsége egyre nő.
Dacára annak, hogy az elmúlt évszázadban a várható élettartam jelentős mértékben emelkedett világszerte és az előrejelzések szerinte ez a tendencia folytatódni fog, még mindig nem elégszünk meg ennyivel. Ráadásul a hosszabb életnek ára is van: egyre több krónikus és degeneratív betegség jelentkezik, különösen a szívbetegségek és a daganatos elváltozások terén. Szóval fontos, hogy ne csak tovább éljünk, hanem hogy minél hosszabb ideig egészségesek maradhassunk. Ezért viszont tenni kell!
Mit esznek a Kék Zónákban?
Dan Buettner neve talán már nem ismeretlen számodra, ő volt az, aki feltérképezte a Kék Zónákban élők szokásait. Kutatásai során olyan életmódbeli és táplálkozási szokásokat azonosított, amelyek hozzájárulhatnak a hosszú és egészséges élet eléréséhez. Az általa vizsgált zónákban élő emberek nem csupán extrém hosszú ideig élnek nagy számban, hanem egészségüket általában életük végéig őrzik. De mi a titkuk?
A Kék Zónák közös jellemzői közé tartozik:
- a közösséghez való tartozás,
- az életcélok megléte,
- az egészséges táplálkozás,
- a stressz alacsonyan tartása
- és a rendszeres testmozgás.
Bár az élettartamukhoz valószínűleg hozzájárulnak a genetikai tényezők is, ezek hatása jóval kisebb, mint az életmód többi faktora együttvéve.
Növényi alapú étrendet folytatnak
Ami az étrendet illeti, minden Kék Zónának megvan a maga megközelítése, sajnos nincs egyetlen csodálatos élelmiszer, ami megoldaná a világ gondjait. Azonban van közös vonás, mégpedig a növényi alapú táplálkozás. Jellemzően a helyi, növényi alapú és szezonális élelmiszereken van a hangsúly, úgy, mint a gyümölcsökön, zöldségeken, hüvelyeseken, teljes kiőrlésű gabonákon. Több népcsoport vegetáriánus vagy szinte teljes egészében növényi étrendet folytat, tehát legfeljebb 2-5%-ban tartalmaz az étrendje valamilyen állati eredetűt, ideértve a húsokat, tejtermékeket, valamint a tojást.
Ezeknek a vegyületeknek a rendszeres fogyasztása ellensúlyozni tudja az idő múlásának következményeit: csökkennek a gyulladások, krónikus betegségek, daganatos elváltozások esélyei. Eközben az étrend a sok-sok gyümölcs és zöldség miatt kalóriában alapvetően szegény, de tápanyagokban gazdag. Ez a táplálkozási forma a lehető legtöbb jótékony vegyületet biztosítja a test számára – felesleges energia-bevitel nélkül. Az állati eredetűek mellőzése vagy minimálisra redukálása biztosítja, hogy étrendi koleszterin egyáltalán nem vagy csak nagyon kis mennyiségben kerüljön a szervezetbe, ezáltal az erek rugalmasabbak maradnak és csökken a szív- és érrendszert érintő problémák esélye.
De nem a növényi alapú étrend az egyetlen titok, annak kiteljesedéséhez fontosak az egyéb, életmódbeli faktorok. A Kék Zónák lakói otthon főznek, nyugodt, családi körülmények mellett élnek és a család minden tagja fontosnak érzi magát élete végéig. Életük része a sport, a mozgás: sétálnak és kertészkednek, jógáznak, közösségi tevékenységekben, önkénes munkákban vesznek részt.
Ez az életvitel és ez az étrend igazoltan hosszabb, egészségesebb élethez járul hozzá, számos ponton segíti a testi-lelki egyensúly megteremtését. A Kék Zónákban élők inspirálólag hathatnak mindazokra, akik nem csak szépségüket, hanem egészségüket is szeretnék őrizni éveik múlásával.
Nyitókép: AleksandarNakic/istockphoto.com