Őseink ilyenkor, ősszel, készítették fel a kamrájukat a télre. A különböző terméseket tartósították, hogy a téli hónapokban is elegendő vitaminhoz tudjanak jutni. Manapság már nem „divat” energiát szánni a befőttek és savanyúságok készítésére, pedig olyan minőséget, amilyet házi körülmények közt elő tudunk állítani, nem találni a boltok polcain. Nézzük, mit érdemes bespájzolni a hideg évszakra!
1/5 Cook kapitány és a skorbut ellenszere
A 18. században James Cook kapitány, aki elsőként térképezte fel Új-Zélandot és az Antarktiszt, hajóútjain gyümölcslevet és savanyú káposztát adott tengerészeinek, hogy a több hónapig tartó utazáson elkerüljék a skorbutot.
A skorbut C-vitamin hiány következtében létrejövő betegség, amelynek áldozatai akkoriban főleg tengerészek voltak. Kimerültség, izomgyengeség, ingerlékenység, vérzékenység és gyulladások kísérik, egészségtelen táplálkozás esetén halálhoz vezet.
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!