Őseink ilyenkor, ősszel, készítették fel a kamrájukat a télre. A különböző terméseket tartósították, hogy a téli hónapokban is elegendő vitaminhoz tudjanak jutni. Manapság már nem „divat” energiát szánni a befőttek és savanyúságok készítésére, pedig olyan minőséget, amilyet házi körülmények közt elő tudunk állítani, nem találni a boltok polcain. Nézzük, mit érdemes bespájzolni a hideg évszakra!
2/5 Készítési módja
Te is készítettél iskolás korodban, házi feladatként savanyú káposztát? Akkor talán emlékszel még, hogy fejes káposztát kellett otthon csíkokra vágni, alaposan megsózni, és félretenni néhány napra, amíg levet eresztett és megsavanyodott. Az „igazi” is így készül, csak tesznek még bele feketeborsot, köménymagot, csemegeuborkát és kápia paprikát is.
Az erjesztéshez a són kívül használnak még sós vizet vagy kovászt is. A káposzta 10-90 nap alatt erjed meg. Szobahőmérsékleten gyorsabban végbemegy az erjedési folyamat, hidegebb helyen lassabban. Magad is készíthetsz savanyú káposztát, esetleg megbízható forrás után a piacon is érdemes körülnézned.
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!