5 jel, hogy már nem kellene többet fogynod, mert elérted az ideális súlyodat

5 jel, hogy már nem kellene többet fogynod, mert elérted az ideális súlyodat

Címlap / Életmód / Táplálkozás / 5 jel, hogy már nem kellene többet fogynod, mert elérted az ideális súlyodat

Diétázol, de a mérleg alig mutat kevesebbet, mint korábban? Lehet, hogy valamit rosszul csinálsz vagy pedig nem is tudsz róla, de már elérted az ideális testsúlyodat. Önmagad sanyargatása előtt gondold át jobban, mik is a reális céljaid. Nézzük, mik jelezhetik azt, hogy tulajdonképpen nincs is szükséged további fogyókúrára!

Túlzott elvárásaid vannak

Ha már elmúltál 40 vagy 50, akkor ne csodálkozz, ha nem sikerül visszanyerned azt az alakodat, amellyel korábban rendelkeztél. Az idő múlásával lassul az anyagcserénk, így a fogyás is sokkal nehezebben megy.

Ha megkérdeznék tőled, mikor volt utoljára ideális a testsúlyod, lehet, hogy azt válaszolnád, hogy az esküvőd napján vagy tinédzserként.

Ezt azonban lehet, hogy már soha többé nem éred el, de nem is szabad, hogy ez legyen a célod. Kérd ki szakértő tanácsát, aki el fogja neked mondani, az adott életkorban mi az ideális.

Ki tudja, lehet, hogy már el is érted azt.

Nincs a testsúlyodhoz köthető egészségügyi problémád

Számtalan olyan betegség létezik, amelyeket a nem megfelelő testsúly idéz elő vagy legalábbis nagyban hozzájárul azok kialakulásához.

Gondoljunk csak a magas koleszterinszintre, a vérnyomásra, vércukorra, amelyek a túlsúly következtében alakulnak ki és szív-, valamint cukorbetegséget okozhatnak.

Ha az orvosod azt mondja, rendben vannak az értékeid, akkor valószínűleg a testsúlyoddal sincs semmi baj, felesleges fogyókúráznod.

Fizikálisan jól érezd magad

A mérleg nem azt mutatja, amit szeretnél, de elgondolkodtál már azon, hogy fizikálisan jól érzed-e magad? Amennyiben igen, akkor mi értelme folyton a számokat figyelni?

Lehet, hogy még nem férsz bele álmaid ruhájába, de egyébként a legtöbb ruhadarab jól áll rajtad, akkor semmi értelme folyton méregetnek magadat.

Fontos, hogy érezz magadban energiát, ne fáradj el 10 perc gyaloglástól, ne érezd magad kimerültnek egy rövid túrázástól. Ha mindezek rendben vannak, akkor valószínűleg sem az egészségeddel, sem a testsúlyoddal nincs baj.

Nem mutat sokkal kevesebbet a mérleg

Rendszeresen sportolsz, de a mérleg csak nem akarja azt mutatni, amit szeretnél? Akkor gondolkodj egy kicsit!

A testmozgástól egyre izmosabbak leszünk, az izomnak pedig súlya van, ez azt jelenti, hogy a mérleg is többet mutat, mintha nagyon vékony lennél, de egy csepp izom sem lenne rajtad.

Persze diétával csökkenthető a testsúly, de az egészséges életmódhoz a testmozgás is hozzátartozik, ezért fontos, hogy ne csak a rajtad levő felesleget csökkentsd, hanem izmot is növessz.

Rosszkedved van a testsúlycsökkentéstől

Keményen küzdesz a testsúlycsökkentéssel, mindent megteszel azért, hogy leadd a pluszkilókat, de a kedved egyre rosszabb, akkor lehet, hogy ideje kicsit visszavenned a tempóból.

A drasztikus fogyókúrával, a bevitt kalóriák hirtelen csökkentésével csak felborítod a hormonok egyensúlyát. Egyre csak éhesebbnek, fáradtabbnak, stresszesebbnek és kimerültebbnek érzed tőle magadat.

Találd meg az egyensúlyt, lehet, hogy nincs is szükséged ekkora erőfeszítésre, hiszen nem is vagy olyan távol a kitűzött céltól. Próbálj meg szépen-lassan, tudatosan, egészségesen áttérni egy másik életmódra.

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!