Flexitáriánus étkezés, ami a legegészségesebb irányzat a modern táplálkozásban

Flexitáriánus étkezés, ami a legegészségesebb irányzat a modern táplálkozásban

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Flexitáriánus étkezés, ami a legegészségesebb irányzat a modern táplálkozásban

Hallgass a testedre!

A felxitáriánus irányzat nem csak egy meghatározott étrendet kínál, hanem lehetőséget arra, hogy jobban megismerd a testedet és kommunikálj vele. Sokkal komplexebb a többi előre legyártott, sablonszerű diétánál, melyek többsége kudarcba fullad. Leginkább azért, mert nem ad több választási lehetőséget, ezáltal egy szűk keretbe kényszeríti a diétázót. A flexitáriánus életmód rugalmasságra és ösztönösségre tanít, ami nem csak testileg, de lelkileg és mentálisan is pozitív hatással lesz az irányzat követőjére. Az első és legfontosabb szabálya az, hogy mindig kérdezd meg a testedtől, hogy éppen mit kívánna.

Egy egészséges, jól működő szervezet nem fog gyorsétterembe csábítani a hét minden napján, mert intelligens rendszerként tudja, hogy nem tölti fel kellőképp az energiaraktárait.

Ettől függetlenül, viszont néhanapján igenis megkívánhatja, mondjuk egy átbulizott éjszaka után. Nem hiába érzel késztetést a hamburger, vagy pizza elfogyasztására, ilyenkor ugyanis szüksége van a gyomornak egy kicsivel tartalmasabb, zsírosabb ételre az alkohol okozta károk enyhítésére. De a flexitáriánus étkezésbe még ez is bőven belefér, merthogy rugalmasan kezeli az életet.

g-stockstudio/istockphoto.com

Ez a tökéletes étrend számodra, ha…

Már kevesebb húst kívánsz, mint eddig és inkább halakból és a tenger gyümölcseiből vinnéd be az extra proteint a szervezetedbe. Sajnos a legtöbb diéta húsalapú és gyakorlatilag reggeltől estig húsfogyasztásra kényszerít. Természetesen fehérjére szüksége van a szervezetnek és egész más jellegű forrást biztosít az állati protein, mint a növényi, de túlzott fogyasztása gyulladásokat idézhet elő a szevezetben. Nem mellesleg pedig kizárja az étkezésekből az értékes gabonákat és gyümölcsöket is. Zöldségekből is az alacsony kalóriatartalmúak jöhetnek csak szóba, így teljesen érthető, ha valakinek egy idő után elege lesz ebből az életmódból.

A flexitáriánusok viszont nem csak húson és salátán élnek, hanem gyakorlatilag mindent beiktatnak az étrendjükbe, bár tény, hogy az állati fehérjét csak korlátolt mennyiségben fogyasztják.

Ez vonatkozik a tejtermékekre is, melyek további gyulladáshoz vezetnek. Étrendjük jelentős részét a gabonák, zöldségek-és gyümölcsök és a sovány halak, húsok teszik ki. Néhanapján pedig még a tápanyagszegény gyorskaja is belefér, hiszen az élet a rugalmasságról szól.

Flexitáriánus étrend alapok

Ha pedig meggyőztünk arról, hogy ez a neked való életmód, akkor megosztjuk veled az étrend alapjait, ami alapján elindulhatsz a rugalmas diétázók útján:

  • Reggelire kerüld az állati fehérjét, hogy a gyomrodat ne terheld le egyből felkelés után. Fogyassz teljes értékű gabonát, melyek vékony védőréteget képeznek a gyomorban és a bélfalon, így az emésztési problémáidra is jótékony hatással lesz a húsmentes reggeli.
  • Az állati fehérje fogyasztását vacsorára időzítsd, merthogy a fehérjét a legnehezebb megemészteni szervezetünk számára, de este sokkal könnyebben birkózik meg a zsírosabb, nehezebb fogásokkal.
  • Kerüld a tejtermékeket, mert ezek gyulladást generálnak a testedben. Válaszd helyettük a növényi alternatívákat.
  • Fogyassz olajos magvakat, mert ezek felelnek a szép bőrért, hajért és körömért!
  • Ne mondj le véglegesen az állati fehérjéről, hiszen szervezetednek szüksége van rá. Heti néhány húsos, vagy halas fogással sokat tehetsz az egészségedért.
  • Kerüld a feldolgozott élelmiszereket, próbálj olyan ételeket fogyasztani, melyek természetes formájukban megtalálhatók a természetben.
  • Igyál sok vizet, de ne vidd túlzásba, mert könnyen „kimoshatod” az értékes tápanyagokat a testedből.
  • Végezetül pedig ne felejts el fogyasztani minden héten a „bűnös élvezetekből”, hiszen az élet a rugalmasságról szól, amibe ez is beletartozik.
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást