Egészség / Életmód / Lélek

Ezek jussanak eszedbe, ha kételkedsz magadban

Ezek jussanak eszedbe, ha kételkedsz magadban

Mindenkinek vannak olyan időszakai az életben, amikor legszívesebben beásná magát egyedül egy gödörbe, és jó ideig ki sem jönne onnan. Amikor semmi nem jön össze, semmihez nincs kedve, és úgy érzi, minden összeesküdött ellene. Az ilyen időszakokban, amikor úgy érzed, hogy lehet, hogy benned van a hiba, emlékezz ezekre a dolgokra!

Nem a hibáid határoznak meg téged

Gyakran stresszelünk a hibáinkon, az olyan dolgokon, amiken változtathattunk volna, de nem tettük – pedig ezek azok, amikre a legkevésbé fogsz emlékezni pár év múlva.

Mindenki hibázik, és mindenki követ el olyan hibákat is, amik teljesen másfelé lökik az életét, mint ahogyan tervezte, de ez nem feltétlenül rossz dolog, sőt.

Próbáld meg úgy felfogni az egészet, hogy ennek így kellett lennie, és okkal nem kaptad meg álmaid állását, nem véletlenül dobott ki a barátod, vagy vesztél össze a legjobb barátnőddel – mindenből tanulnod kell, hogy azzá válhass, aki lenni akarsz.

Tisztítsd ki a fejed!

Ha belekerülsz ebbe az önmarcangoló, „semmi sem jó” spirálba, annyira sötéten láthatod a világot, hogy az már egyáltalán nem hasonlít a valóságra. Ez mindenkire igaz: ha baj van, mindent rosszabbnak gondolunk.

Ha úgy érzed, hogy minden összeesküdött ellened, állj meg egy kicsit, és próbáld tiszta fejjel végiggondolni, hogy valójában tényleg akkora-e a baj, mint amilyennek első blikkre tűnik.

Ha kiveszed magad a problémás helyzetből, és objektív módon szemléled a dolgot, észre fogod venni, hogy igazából nincs is akkora gond.

Tudd, honnan jön a baj

Ha kételkedsz magadban, az az esetek legnagyobb százalékában azért van, mert nem vagy elég magabiztos, és nem hiszel a saját értékeidben – ha nem így lenne, csak legyintenél a problémákra, és hinnél benne, hogy meg tudod őket oldani.

Tehát először ezt kell megoldanod, mivel a kételkedés nem maga a probléma, csak annak a tünete. Írd fel egy papírra a jó és rossz tulajdonságaidat, és vesd össze őket – hacsak nem küzdesz komoly önbizalom problémákkal, bőven tudsz majd olyat is felsorolni, ami bebizonyítja neked is, hogy nem kell annyira kételkedned önmagadban, mint amennyire általában teszed.

Nem vagy egyedül!

Ha rossz passzban van az ember, úgy érezheti, hogy senki nem érti meg a problémáit, és még soha senki nem is élt át hasonlókat. Pedig ez nem igaz – a kételkedés, az önbizalomhiány, a „csőstül jön a baj” érzés mindenkivel megesik, legyen az a szomszédod, a barátnőd, vagy a kedvenc énekesnőd.

A pénz, a szépség, a hatalom ilyenkor nem számít, maximum mindenki másra görcsöl rá. Ha úgy érzed, hogy egyedül vagy a problémáiddal, beszélgess róluk egy közeli ismerősöddel – meglátod, mennyi mindent tud majd hozzátenni, és ha nem is tud tanácsot adni, legalább nem érzed majd úgy, hogy rád szakad az egész súlya.

Nem kell, hogy más igazoljon

A saját magunkról alkotott képünk általában magunk véleményéből és az ismerőseink, sokszor idegenek rólunk alkotott képéből tevődik össze.

Pedig ennek egyáltalán nem kellene így lennie, sőt – néhány közeli barátra, a családra, és magadra kellene csak hallgatnod. Túl sokat várunk az idegenek igazolásától (nem véletlen, hogy a Facebook és az Instagram ilyen szépen megél), és túl keveset hallgatunk saját magunkra, és arra, mi hogyan látjuk a saját személyiségünket.

Pedig elsősorban az a legfontosabb, hogy olyan emberré válj, akire te magad büszke lehetsz – csak utána figyelj arra, mit mondanak mások!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást