Ez az étrend a legjobb a bélflórádnak

Ez az étrend a legjobb a bélflórádnak

Címlap / Életmód / Táplálkozás / Ez az étrend a legjobb a bélflórádnak

Egyre többet tudunk arról, hogy mennyire fontos szerepet játszik az egészségünkben a bélflóra: már tudunk az agy-bél tengelyről is, ami sokkal több mindenbe beleszól, mint gondolnánk.

Egy friss kutatás most megállapította, hogy milyen étrendet kell követnie annak, aki a tökéletesen egészséges mikrobiomra törekszik.

A bél-agy tengely arra az összekötő rendszerre utal, ami összekapcsolja a beled mikrobiomját az agyaddal. A bélrendszeredben található baktériumok fizikailag és biokémiailag is befolyásolhatják az agyad működését, és kihatnak a hormonrendszerre is. Az valószínűleg nem újdonság, hogy az agyadban idegsejtek találhatók (nagyjából 100 milliárd), de az már lehet, hogy meglepetés, hogy a bélrendszeredben is ugyanilyenek vannak, csak lényegesen kevesebb (körülbelül 500 millió, még mindig elég sok). Ezek az idegsejtek az idegrendszeren keresztül kötődnek össze az agyi neuronjaiddal.

Nagyon fontos tehát, hogy a bélrendszerben egészséges mikrobiommal, vagyis jó és rossz baktériumok megfelelő arányával rendelkezzünk. Egy friss kutatás most meghatározta, hogy pontosan milyen étrend kellhet ahhoz, hogy a bélbaktériumok boldogok legyenek, és megmaradjon az egészséges egyensúly közöttük.

Az Európai Egyesült Gasztroenterológiai Társaság éves gyűlésén ismertettek egy kutatást, ami amellett tette le a voksát, hogy a növényalapú és a mediterrán diéta a leghatékonyabb, ha a bélflóra egészségéről van szó.

A holland Groningeni Egyetemi Orvosi Központ kutatói 1400 résztvevő mikrobiomjának összetételét és mindennapos étrendjét hasonlították össze, és megállapították, hogy a mediterrán stílusú étrendet követőknek volt a legegészségesebb a bélbaktérium-összetétele.

Ezen kívül sokkal kevesebb gyulladásra utaló jelet lehetett náluk megállapítani székletmintákból is. Ez arra is utalhat, hogy a zöldségekben gazdag étrend hozzájárulhat az emésztési betegségek megelőzéséhez, a kutatók különösen a gyulladásos bélbetegséget (inflammatory bowel disease, IBD) emelték ki ebben az esetben.

A kutatók szerint az eredmények azt is mutatják, hogy az ilyen bélgyulladással járó betegségek fontos kezelési fázisának kell lennie annak, hogy megtalálják a beteg számára megfelelő, gyógyító étrendet.

A kutatásban nemcsak egészséges emberek, de gyulladásos bélbetegségben szenvedők, ezen belül is Crohn’s betegek, fekélyes vastagbélgyulladással küzdők, valamint irritábilis bélszindrómások (IBS) is részt vettek. 

A kutatók megállapították, hogy a mediterrán stílusú diétát folytatók, vagyis zöldségekben, gyümölcsökben, hüvelyesekben, egészséges gabonafélékben és halakban gazdag étrendet követők szervezetében nagyobb arányban vannak jelen azok a baktériumok, amelyek segítenek a tápanyagok felszívódásában, a vastagbél sejtjeinek nyújtanak tápanyagot, és csökkentik a gyulladást.

Azoknál, akik több húst, cukros ételeket, gyorskaját ettek, kevesebb volt a jó baktérium a bélben, és több gyulladást mutattak ki a székletükből.

Persze nem meglepő az eredmény, hiszen a növényalapú, mediterrán diétáról korábban is tudták már, hogy csökkenti a szívbetegségek és a keringési betegségek kialakulásának esélyét, meghosszabbítja az élettartamot, csökkenti a rák kialakulásának lehetőségét, és összességében is jó emésztést biztosít. Ezek tudatában nem csoda, hogy a bélflóra egészségéhez is hozzájárul.

A kutatók felhívták a figyelmet, hogy nincs tiltólistás étel ezúttal sem, sokkal inkább törekedni kell arra, hogy az egészséges ételeket együk, amelyek növényi olajokban gazdagok, vitaminban dúskálnak, és rengeteg zöldséggel együtt fogyasszuk őket. Így a bélflóra egészségét még akkor is helyreállíthatjuk, ha korábban a rossz étkezési szokásokkal sikerült felborítanunk.

VIDEO A sminkmester megmutatja, hogyan rajzolj profi tusvonalat magadnak

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!