VIDEO Nyári horoszkóp: Mit hoznak idén nyáron a csillagok?
Kóstoltad már smoothie-t? Nagyon egyszerű az elkészítése, és kizárólag természetes alapanyagok szükségesek hozzá. Cikkünkből megtudhatod, mi ez az ital, a végén pedig recepteket is találsz.
A smoothie („szmuszi”, jelentése: sima) egy krémes állagú, nagyon egészséges hatású ital, amely az USA-ból terjedt el. Gyümölcs és folyadék: víz, tej vagy gabonatej a két összetevője. Az igazán jó smoothie-nak legalább a fele gyümölcsből áll, és vízből ásványvizet vagy szűrt vizet érdemes használni hozzá. Kiváló tápanyagforrás, javítja az emésztést, a felszívódást, regenerálja a bélflórát. Ha nem érzed elég édesnek, még tehetsz bele mézet, nyírfacukrot vagy sztíviát. A pürésítés miatt ebben az italban sokkal több értékes növényi hatóanyag és tápanyag van, mint a szokványos gyümölcslevekben.
Nagy teljesítményű botmixer kell az előállításához, amelynek fordulatszáma legalább 30.000 percenként. A növényi sejtek cellulózfala intenzív fizikai behatásra összetörik, és a sejtek értékes hatóanyag- és tápanyagtartalma kiszabadul. Szinte bármilyen növényi részt felhasználhatunk: gyógyfüveket, gyümölcsöket szárastul, héjastul, a zöldségek torzsáját, kisebb mogyorószemeket, dióbelet. A zöld smoothie-ba nem való tej, szójatermék, állati fehérje, hevített (főtt és sült) élelmiszerek, finomított olajok, iparilag előállított élelmiszerek.