Biztos te is törekszel arra, hogy a hideg hónapokban elkerüljenek a betegségek – te is szedsz vitamint, próbálsz ügyelni a zöldség-és gyümölcsbevitelre, és rétegesen öltözködsz. Ezek az immunerősítő praktikák hasznosak, de vajon azt is tudod, milyen tényezők gyengítik, szinte észrevétlenül tested védekezőképességét?
2/5 Perfluor-karbonok
A perfluor-karbonok (PFC) üvegházhatású gázok, de nem csak a globális felmelegedésért felelősek. Gyakran használják őket csomagolóanyagokban, textilekben, a kozmetikai és rovarirtó szerekben. Egy átlagember ezek mindegyikével érintkezik – legalább közvetetten –, így a PFC ki tudja váltani a szervezetre gyakorolt negatív hatásait.
Kutatások alapján daganatos betegségeket és fejlődési rendellenességeket okozhat, de negatív hatással van a pajzsmirigyműködésre és az immunrendszer állapotára is.
Sajnos nehezen kizárható ez a lassan lebomló, és a szervezetben halmozódó vegyi anyag, hiszen megtalálható pl. a serpenyők bevonatában is.
Amit megtehetsz, hogy kerülöd az olyan kozmetikumokat, amik tartalmaznak PFC-t, illetve nem előre csomagolt, hanem friss élelmiszereket fogyasztasz.
A cikk a hirdetés után folytatódik a következő oldalon, lapozz!