VIDEO Nyári horoszkóp: Mit hoznak idén nyáron a csillagok?
A kulináris világban nem sok olyan ital létezik, amely annyira népszerű volna az egészségtudatos emberek körében, mint a zöld tea. Eddig is tudvalévő volt, hogy segít a fogyásban, méregtelenít, és remek antioxidáns forrás, de a legújabb kutatások ennél sokkal fontosabb szerepet is tulajdonítanak ennek a különleges italnak: a rák elleni küzdelemben is komoly potenciállal bír.
A zöld tea egészségügyi hatásai
A zöld tea több olyan összetevőt tartalmaz, amelyek hozzájárulhatnak a daganatos sejtek növekedésének megakadályozásához. A polifenolok, ezek az erős növényi vegyületek, kulcsfontosságú antioxidánsok, amelyek segítenek a szabadgyökök elleni küzdelemben. A szabadgyökök olyan káros molekulák, melyek roncsolhatják a sejtjeinket, és különféle betegségek kialakulásához vezethetnek, beleértve a rákot is.
Különösen érdekes az EGCG nevű polifenol, amelyet a zöld teában találunk. Számos tanulmány megállapította, hogy az EGCG képes lelassítani bizonyos rákos sejtek növekedését, valamint gátolni azok terjedését.
Ez a vegyület különösen hatásosnak bizonyult mellrák és bőrrák esetében, de más típusú daganatok elleni védőhatása is ismert.