Az ülőmunka mell és vastagbélrákot okoz! Így előzd meg:

Az ülőmunka mell és vastagbélrákot okoz! Így előzd meg:

Címlap / Életmód / Egészség / Az ülőmunka mell és vastagbélrákot okoz! Így előzd meg:

A folyamatos ülés komoly problémákhoz is vezethet. Azt tudjuk, hogy felelőssé tehető a visszér kialakulásáért, és tudjuk, hogy a mozgás szegény életmód sokat ront az életminőségen, a jövőbeli egészségmegőrzés lehetőségein. De mi a helyzet a mozgás napi beosztásával? Eleget, és megfelelő időben mozgunk?

A mozgás és a rák kapcsolata

Az Amerikai Rákkutató Intézet 92 000 esetben hozta összefüggésbe a mell és a vastagbélrákot a mozgás hiánnyal. Ez utóbbi még paraszti ésszel is felfogható: a mozgás elősegíti az emésztést, az egészséges bélmozgást, így nem pang a belekben a salakanyag.
Úgy vélik, azzal nem nagyon segít az ember magán, ha heti öt edzéssel csodás testet teremt magának. Inkább a folyamatosság az, ami csökkenti a kockázatot. Tehát: a napi ülőmunka közben, időközönként mozgasd meg magad.

A statisztikák

A legkevésbé az van kitéve a kockázatnak, aki egész nap valamilyen mozgással kapcsolatos tevékenységet végez, és este még sportol is. Ez után következnek azok, akik reggel aktívan sportolnak.
Nagyobb rizikónak vannak azok kitéve, akik csak délután állnak fel, hogy aktívan – például edzés keretein belül – mozgassák meg magukat. Értelem szerűen a legnagyobb veszélyben azok vannak, akik egész nap ülnek, és semmit sem mozognak.

Az ülés egyéb veszélyei

Nem csak a rákbetegség kialakulásában van szerepe a sok ülésnek, hanem a gyógyulás esélyeinél is – egyes felmérések szerint 36 százalékkal nagyobb a halálozás esélye. Ha ennek a statisztikának csak a fele lenne igaz, már az is sok.
Azt is tudjuk, hogy a mozgásszegény életmód, a mozgásszegény napi életvitel nagyban megnöveli a cukorbetegség és szívbetegség kockázatát. A sok ülés vastagítja a szív körüli zsírréteget, ahogy elősegíti a magas vérnyomást, és a vesebetegség is megjelent, mint rizikófaktor.

Bármikor, akár telefonálás közben

Szerencsés vagy, ha munkafolyamataid egy részét legalább állva tudod elvégezni. Ám, ha ez nem megy, akkor legalább óránként kelj fel a székből, és mozgasd meg magad – ha másképp nem, hát akkor, amikor telefonálsz.
Az a pár perc is számít. Hazaérve pedig ne a tévé előtt üld végig időd nagy részét, hanem keress magadnak aktívabb elfoglaltságot. Az is jó megoldás, ha filmnézés közben szobabiciklizel, vagy más egyéb eszköz segítségével mozogsz.

Amit már ununk hallani: a mozgás a lényeg

Igen, a mozgás a lényeg, de nem mindegy, hogy milyen intenzitású, és hogy a nap mely szakában történik. Jó hír az, hogy nem kell az edzőteremben ,,megszakadni” az egészségért – az maradjon a fiatalok és hiúbb emberek kiváltsága. Az átlagembernek is van lehetősége arra, hogy úgy mozogjon, ahogy neki jól esik.
A lényeg, hogy óránként járkáljunk pár percet, ülőmunka esetén, reggel munka előtt tornázzunk, vagy épp biciklizzünk be a munkahelyünkre, este pedig egy hosszabb, közös családi sétát is beiktathatunk. Ez nem csak testünknek, hanem lelkünknek, családunknak is jót tesz.

Kompenzálni?

Az ember folyamatos, aktív mozgásra van teremtve, hiszen meg kellett magának termelni, össze kellett gyűjteni az ennivalót. Ma, sokan, ezt nagyon aktív edzéssel próbálják kompenzálni.
Ezt viszont kevés ember tudja hosszútávon csinálni, és el is veszítik ilyenkor a kedvüket a mozgástól. Az aktív mozgás nem csak a szenvedésről, az izzadásról, a kocka hasról, és a zsírszövet nélküli testről szól. A mozgás örömről szól, és az egészségről.

VIDEO Jobb ember vagy, mint hinnéd, ha ez az 5 dolog jellemző rád

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!