Otthon / Dekor

Újra divat falra szőnyeget tenni! 10 meglepően inspiráló dekoráció

A retró – még ez is lehet csinos!

Ez a stílusú szőnyeg pont úgy néz ki, mint a nagymamáé, de valahogy mégis stílusosabb, mint amilyen anno a nagyi falán lógott évtizedekig. Az ilyen nagyon retró, nagyon színes szőnyeg elsősorban a minimál, visszafogott, monokróm szobákban néz ki jól, ott viszont tényleg a helyiség éke lehet.

A monokróm

Ha tetszik a stílus, de alapvetően nem kenyered a színes, feltűnő dekoráció, akkor sem kell lemondanod a faliszőnyegről – egyszerűen keress olyat, ami színjeiben és mintájában stimmel az ízlésedhez. Ez a monokróm szőnyeg nagyon szépen mutathat bármelyik visszafogott lakásban is.

A mediterrán

Ez a szőnyeg igazán különleges, ugyanúgy lehet mediterrán, mint magyar mintás. Jellemzően a mediterrán stílusú házakban, lakásokban is mutat a legjobban, az sem baj, ha nagy térbe teszed, hiszen intenzív a mintája.

Az egész falas

Ha nem olyan nagy a helyiség, vagy találsz egy igazán óriási szőnyeget, akkor akár az egyik falat is bevonhatod vele teljesen. Arra azért figyelj, hogy ilyenkor érdemes viszonylag minimál mintás szőnyeget válassz hozzá, mert a nagyon élénk, nagyon feltűnő változat furcsán mutathat, ha egy egész falat beterít.

Játssz a textúrákkal!

Nem feltétlenül kell szövet szőnyegben gondolkodnod, rattant vagy bármi más hasonló anyagot is fellógathatsz a falra.

Olvastad már?  Ez a 10 legszebb erdélyi úti cél

Minden azon múlik, hogy az adott helyiség színvilágába és stílusába milyen szőnyeg passzol a legjobban.

Ez a rattan szőtt kör például tökéletesen visszaköszön a szoba függőlámpájában is.

Lehet csinálni kicsiben is

Nem kell óriási szőnyegekre gondolni – ha éppen az illik a lakásba, akkor egy kisebb darabot is nyugodtan felakaszthatsz. Csak arra figyelj, hogy a minta és a szín jól mutasson a helyiségben, és hogy nem ez az egyetlen dísz benne.

Festmény helyett

Tegyél szőnyeget a falra egy olyan helyre, ahová egyébként festményt tennél – a kandalló felett például nagyon jól tud mutatni egy ilyen hangsúlyos darab.

Keretezd be!

Mintha csak egy kép lenne: ha értékes a szőnyeg, esetleg csak így néz ki jól, vagy valamiért megóvnád az állagát, akkor keretezd be nyugodtan. Persze az egész falas szőnyeggel ez nem működik, de a kisebb darabok nagyon jól mutatnak így is.

Lehet modern is

Nem kell feltétlenül retró vagy hagyományos stílusúnak lennie a szobának, ha így szeretnéd díszíteni – még a modern stílusba is beleilleszthető a falra akasztott szőnyeg, csak a megfelelő szőnyeget kell megtalálnod hozzá.

Az apróság is számít

Nem kell ennek a szőnyegnek lennie a szoba központi díszítésének – itt például csak egy apróság a többi között, mégis nagyon szépen feldobja a hangulatot. Ilyenkor még az ennyire hangsúlyos anyagú szőnyegekkel is tudsz dolgozni.