Dekor / Otthon

7 olcsó trükk, amivel mediterrán hangulatúvá változik az otthonod

7 olcsó trükk, amivel mediterrán hangulatúvá változik az otthonod

Az imádnivaló mediterrán stílus sosem megy ki a divatból, valamilyen formában mindig felbukkan a lakberendezésben. A mi szívünkhöz jelenleg közelebb állt a modern otthon, ezért ezen az irányvonalon terveztük meg a házunkat, azonban kívülről engedtünk a csábításnak: számos mediterrán stílusjegyet, színt és ötletet felhasználtunk. Most 7 olyan kedvező árú trükköt hoztam, amikkel te is becsempészheted ezt a közkedvelt irányzatot az otthonodba!

Szabadon áramló fények

A mediterrán stílus egyik alapvető stílusjegye a sok fény – nem is csoda, hiszen a mediterrán országokban sokat tűz a Nap, és az ablakon kitekintve többnyire páratlan látvány tárul elénk.

Ugyanakkor nem jellemző, hogy ezeken a házakon túl nagy ablakok lennének, hiszen azok a funkciójukat tekintve nem túl praktikusak a forróságban.

A modern mediterrán stílusban azonban minél nagyobbak az ablakok, minél több az üveg felület, és minél világosabb egy-egy helyiség, annál jobb.

Ezt persze nehéz utólagosan kivitelezni egy lakáson belül, de annyit mindenképpen megtehetsz, hogy világos, jó légáteresztő függönyöket vásárolsz (esetleg el is hagyod őket), és alap gyanánt a világos színeket részesíted előnyben.

 

Vidám és élénk színek

Az elmúlt időben a mediterrán stílus is kicsit átalakult, de amik biztosan a kínálatban maradtak, azok az élénk színek.

Alapvetően két trend közül választhatsz, és érdemes az mellett voksolnod, ami kevesebb anyagi kiadással jár: dönthetsz a világos alap, színes kiegészítők, vagy a színes alap, és a szolidabb, inkább sötétebb kiegészítők mellett.

Egyik változattal sem tudsz melléfogni, és ha bátran használnod a mintákat is, akkor garantáltan feltűnő, vidám lesz a végeredmény.

A nagyon vibráló színek már inkább a trópusi irányba viszik el a stílust, erre érdemes figyelned, egyébként nincs kikötés a színpalettát illetően.

 

Természetes anyagok

Mivel a mediterrán országokban alapvető a természet közelsége, népszerű lakberendezési trükk a természetes anyagokat a házon belül is felhasználni.

Sokan szeretik például szabadon hagyni a tartógerendákat, vagy örömmel használnak rusztikus kőberakásokat – utóbbira egy-egy felújítás során nektek is érdemes gondolnotok.

De milyen olcsó ötletek jöhetnek még szóba?

A különféle fonott kiegészítők most ismét nagyon divatosak, ezekből érdemes válogatnod a boltokban.

A kovácsoltvas, vagy kovácsoltvas-utánzatok ugyancsak kihagyhatatlannak bizonyulnak, és persze a fából készült dekorációk is egyértelműen szóba jöhetnek.

 

Növényeket mindenhova

Ha már a természet szóba került, meg kell említenünk, milyen fontos szerep jut a szobanövényeknek, ha szeretnél mediterrán stílust az otthonodba.

Bár a mediterrán országokban inkább a teraszokat, feljárókat és a kertet töltik meg szobanövényekkel, a kisebb lakásokban erre nem igazán akad lehetőség.

Azonban a mediterrán, vagy akár trópusi növények már eleve olyan hangulatot közvetítenek számunkra, mintha egy csodás nyaralás kellős közepén lennénk.

A levendula, az agavé, vagy éppen a mexikói bambuszpálma is remekül mutat a házban, de a banánfa és a kaktuszok is jól érzik magukat a megfelelő gondoskodás mellett.

 

Kerti kiülők

A mediterrán országokban az élet legjava a késő délutáni órákban kezdődik, és alapvetően a szabadtérre koncentrálódik.

A balkonok, teraszok, esetleg az erkélyek ezeken a vidékeken kihagyhatatlannak bizonyulnak, és természetesen könnyű az említett területeket mediterrán hangulattal megtölteni.

Szükséged van sok-sok szép növényre, vidám, vibráló színekre és egy kis puritán egyszerűségre.

Az elköltött pénz mennyisége nem feltétlenül mérvadó ezeknek a kiülőknek a kialakításakor, a raklap bútorok például tökéletesek arra, hogy odakinn élvezhessétek a friss levegőt.

 

Rusztikus kiegészítők

A természetes anyagok a legtöbbször rusztikusak, és a mediterrán stílus szereti ezt hangsúlyozni.

Ha a kedvező ár fontos, akkor elsősorban érdemes kiegészítőkben gondolkoznod, illetve jó ötlet lehet az újrahasznosítás, felújítás.

A bolhapiacokon, garázsvásárokon például nagyon izgalmas kiegészítőket vehetsz igazán kedvező áron, és segítségükkel egészen biztos, hogy egyedi lesz az otthonod.

Tipikusan mediterránnak tekinthetőek a különféle tányérok, agyagcserepek, amiket akár repedten, törötten is felhasználhatsz.

A korábban említett fa, kovácsoltvas és fonott anyagokból szintén izgalmas dekorációk készülhetnek, de saját kezűleg is bátran barkácsolhatsz, hiszen annál egyedibb dísz nincs, mint amit te magad készítesz el.

 

Puritán egyszerűség

Nagy kedvencem, amikor egy ilyen csodás stílus összeolvad a minimalizmussal, és ez az irányzat szerencsére már a mediterrán stílusjegyekben is fellelhető.

Ugyan utóbbira sokkal inkább a túlzsúfoltság, a színek és minták keverése jellemző, akad a mediterrán vonalnak egy puritán módon egyszerű, mégis bájos és nagyon praktikus irányzata is.

Ennél a stílusnál minden korábbinál jobban dominál a természet és a natúr megjelenés: sok fehér szín, durván megmunkált faanyagok, a legkevésbé sem tökéletes vakolás, festés, hangsúlyos beton- és kőfelületek.

Ha a nulláról kezdtek, ez egy nagyon kedvező árú trend lehet számotokra, azonban utólagosan is be tudjátok építeni az otthonotokba, például a dekorációk megválogatása során.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást