Hogyan legyél újra 18 éves? A férfi, aki visszafordítja az öregedését

Hogyan legyél újra 18 éves? A férfi, aki visszafordítja az öregedését

Címlap / Életmód / Egészség / Hogyan legyél újra 18 éves? A férfi, aki visszafordítja az öregedését

Minden korszakban van, aki azt tűzi ki élete céljául, hogy megtalálja az örök fiatalság kulcsát. Ebben az évtizedben Bryan Johnson és orvosokból álló csapata dolgozik azon, hogy újraindítsa testének működését – mintha csak 18 éves lenne.

A férfinek több mint 30 orvosa és számos egészségügyi szakértője dolgozik azon, hogy testi funkciót figyelemmel kövesse, majd olyan kezelések alá vonja, hogy azokkal visszafordítsa az öregedési folyamatokat. Amellett, hogy a tudományos irodalom legmélyebb bugyraiba ásnak bele, gyakorlatilag kísérleti nyúlként használják Bryant, hogy a legígéretesebbnek tűnő módszereket teszteljék. Emellett pedig – mivel sem a pénz, sem a korszerű technika nem jelenthet akadályt – szorosan nyomon is tudják követni az eredményeket.

A tervek szerint idén csaknem 1 milliárd forintnak megfelelő összeget szánnak arra, hogy Bryan egyes szerveit (többek között az agyát, szívét, máját, tüdejét, fogait, bőrét és hímtagját) 18 éves szintre fiatalítsák vissza. 

Miért dönt valaki egy ilyen életmód mellett?

Bryan a harmincas éveit taposva rendkívül sikeres volt, hihetetlen eredményeket ért el a karrierjében, azonban a stressznek és a munkával töltött óráknak köszönhetően túlsúlyossá és depresszióssá vált, elmondása szerint az öngyilkosság járt a fejében. 36 évesen eladta az egyik üzletét és elhatározta, hogy rendbeteszi magát. Szakmailag nem tétlenkedett, a már említett agyhullámok felé fordult. Ekkor került közelebbi kapcsolatba a krónikus fájdalomcsökkentés lehetőségeivel és az öregedés lassításával. Ugyanis azután, hogy rendbeszedte életét és egészségét, egyre jobban kezdte érdekelni, hogyan adhatna még további éveket magának.

Calypsoart/istockphoto.com

Hogyan telnek Bryan mindennapjai? 

Bryan minden hónapban több tucat orvosi eljáráson esik át a cél érdekében és természetesen nagyon szigorú, életmódbeli előírásokat követ. Teljes értékű növényi étrendet folytat és egész pontosan 1977 kalóriát fogyaszt. Minden nap sportol egy órát, hetente három alkalommal pedig figyel arra, hogy az edzés magas intenzitású legyen. Mindig ugyanakkor fekszik le aludni, és természetesen kékfényszűrős szemüveget visel az esti órákban. 

A csapat belgyógyásza számos hírességgel és sporotlóval dolgozik együtt, de elmondása szerint senki sem veszi olyan komolyan az életmódot, mint Bryan. Ennek meg is van az eredménye: a szoros nyomonkövetésnek hála úgy tűnik, a férfi teste tényleg fiatalodik. 

A tesztek szerint Bryan eddig legalább 5 évvel csökkentette biológiai életkorát, de vannak területek, ahol még szebb eredményeket ért el.

A szíve olyan, mint egy 37 évesé, a bőre, mint egy 28 évese, a tüdőkapacitása és az állóképessége pedig olyan, mint egy 18 évesé. 

Szorosan betáblázott a napirendje

Bár egyes szakértők, akik kísérik az útján, azt mondják, korai még bármit kijelenteni, elismerésre méltónak tartják, amit Bryan tesz az egészségéért. Rengeteg testreszabott táplálék-kiegészítőt, gyógyszert szed, ezekkel kezdi a napját hajnali 5-kor. Utána jön az 1 órás edzés, amely különféle, szintén egyedileg összeállított gyakorlatokból áll. Az edzést speciális zöldturmixszal zárja, és antioxidánst tartalmazó géllel, teafaolajjal ápolja fogait – szigorúan a fogselymezés mellett. 

Minden nap méri a súlyát, testtömeg-indexét és testzsírjának szintjét, figyeli ébrenléti testhőmérsékletét, vércukorszintjét, a pulzusszámainak változásait, az oxigénszintet alvás közben, de még a merevedéseit is nyomon követi. És ezek csak a teljesen átalános, napi kontrollok!

A program finomhangolása érdekében a szakértők folyamatosan figyelik életjeleit, és ezek közül nem mindegyik olyan fájdalommentes, mint egy vérvétel, vagy egy ultrahang.

A napfény által okozott károk helyrehozására Bryan nem kevesebb, mint hétféle krémet használ, hetente jár savas hámlasztásra és lézerterápiára is. Emellett a lelkére is figyel, többek között hangterápián vesz részt, amivel nem csak agyát stimulálják, hanem a hallását is javítják. 

Vajon ki tudná ezt utána csinálni?

Ha számodra is kimerítőnek tűnik ez az életmód, akkor nem vagy egyedül, alighanem kevesen vannak, akik megengedhetik, vagy meg akarják engedni maguknak ezt az életivtel. De Bryan elmondása szerint jól érzi magát, különben nem csinálná.

Sokan őrültnek tartják és kritizálják, mondván, hogy étkezési és pszichológiai zavarai is vannak, míg mások szerint inspiráló, ahogy éli az életét, és arra világít rá, hogy mindannyian többet tehetnénk az egészségünkért.

Úgy véli, minél több mindenkinek megmutatja, milyen életmódot folytat és milyen kezelések bizonyulnak hatékonynak az életében, annál olcsóbban és könnyebben elérhetőek lesznek ezek a széles nagyközönség számára is. 

Ha azt mondod, hogy le akarod győzni az öregedést, az a közvélemény szerint rossz. De, ha azt mondod, hogy profi sporotló vagy és azért élsz így, akkor az rendben van” – mondta Bryan, utalva arra, hogy minden életmód megítélése csupán nézőpont kérdése. 

Mindenesetre sokan nem hoznának akkora áldozatokat, amekkorákat Bryan, és nem csak azért, mert nem szeretnék, ha rajtuk kísérleteznének a génterápiával, vagy a különféle, még kísérleti fázisban levő kezeléssel. 

Bryan a tudománynak szenteli a testét abban a reményben, hogy bebizonyítsa, az eredmény bárki számára elérhető. A paradoxon már csak az, megéri-e időt áldozni a fiatalságunkra azért, hogy időt nyerjünk magunknak?

Forrás

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!