Túlsúlyosan is elégedettek? Ezért nem zavarja a férfiakat a felesleg

Túlsúlyosan is elégedettek? Ezért nem zavarja a férfiakat a felesleg

Címlap / Életmód / Egészség / Túlsúlyosan is elégedettek? Ezért nem zavarja a férfiakat a felesleg

Míg a nők többségét borzasztóan megviseli, ha felszednek némi felesleget, addig a férfiak sokkal rugalmasabban kezelik ezt a kérdést. Természetesen nem állítjuk, hogy a férfiak nem ügyelnek a vonalaikra, vagy kevésbé lennének igényesek a külsejükre. Átlagban azonban nem viseli meg őket annyira némi plusz, mint a nőket. Ez ma már tudományosan bizonyított tény!

Elvárások és normál testkép

Korszakonként változó, éppen milyen testalkat kerül divatba, még manapság is vannak olyan részek a Földön, ahol a kövérség a gazdagság, a jólét jele, ezáltal pedig a vonzalom alapja.

Azonban a fejlett országokban aktuálisan az egészség, fittség került középpontba.

A változás egyébként tökéletesen lekövethető, hiszen néhány évvel ezelőtt még a kóros soványság „hódított”, ezzel szemben manapság az edzett, arányos, és inkább karcsú, semmint kifejezetten vékony nők számítanak népszerűnek.

A társadalom furcsa bukfence, hogy a férfiakkal szemben kevésbé fordítunk ennyire szigorú elvárásokat.

Természetesen esetükben is népszerűbbek a sportos, edzett alkattal bírók, de teljesen normálisnak és férfiasnak véljük – átlagban – azt is, ha az illetőn van némi plusz.

A férfiak megengedőbbek?

Egy felmérés alapján arra világítottak rá a kutatók, hogy a megszokott társadalmi elvárással szemben, a férfiak többsége annak ellenére elégedett a külsejével, hogy kövérnek számít.

Ezzel alaposan szembemegy, hogy a nők testképe akkor jóval inkább pozitív irányba billen, ha vékonyak, vagy legfeljebb normál testalkattal bírnak.

De miért van ez a különleges ellentét a nemek között?

A magyarázat nagyon egyszerű: a nők erőt, biztonságot várnak el a férfiaktól, márpedig ezt sokkal inkább akkor vélik megtalálni bennük, ha azok robosztus, masszív testalkattal bírnak.

Ez nem kifejezetten és minden esetben izomzatot jelent, hiszen egy „mackós” férfi éppúgy sugározhatja ezeket a tulajdonságokat – különösen a hétköznapi öltözékben – mint az a társa, aki szinte minden nap órákat tölt el edzéssel.

Tévedés a nők véleménye?

Mielőtt az asztalra csaphatnánk, hogy már megint igazságtalan az élet, és újból velünk, nőkkel szúr ki a sors, meg kell látnunk az érem másik oldalát.

Sajnos a felmérések arra is rámutattak, hogy alapvetően mi támasztunk magunknak túl nagy elvárásokat. Pontosan úgy, ahogy szeretnénk egyszerre tökéletes anyák, hibátlan feleségek, dolgozó és természetesen sikeres nők lenni egyszerre.

A kutatások alapján kiderült, hogy a férfiak nem kedvelik a túlzott vékonyságot, sokkal vonzóbbnak tartják azokat a nőket, akik teltkarcsúak, avagy BMI-jük alapján a normál tartományba tartoznak.

Ennek már evolúciós okai vannak, hiszen az utód kihordására és felnevelésére évszázadokkal, évezredekkel ezelőtt sokkal inkább azok a nők voltak alkalmasak, akik rendelkeztek némi tartalékkal.

Akkor honnan szedtük azt az őrületet, hogy mindenáron vékonyak legyünk?

Már megint az a fránya média

A média a fogyasztókat célozza, márpedig, ha mindannyian elégedett lennénk magunkkal, jóval kevesebb holmit, szépségápolási terméket lehetne ránk sózni.

Nem beszélve a különféle szépészeti beavatkozásokról… Pedig az említettekből is kitűnik, hogy ezt az igényt sokkal inkább mi magunk, és a társadalmunk generálja, nem pedig az evolúció, vagy éppen az ellenkező nem.

Érdekesség egyébként, hogy az említett kutatásban külön vizsgálták a hetero- és homoszexuális férfiakat.

Úgy tűnik, utóbbiakra – akárcsak a nőkre – a média nagyobb nyomást gyakorol, mert köztük voltak olyanok, akik csupán azért nem vágtak bele egy kapcsolatba, mert elégedetlenek voltak a testükkel és külsejükkel.

Olyannyira, hogy az utóbbi időben plasztikai műtéten is gondolkoztak.

Talán mondani sem kell, a heteroszexuális férfiak csupán elenyésző százaléka nyilatkozott úgy, hogy visszautasított egy kalandot kizárólag a pluszkilóira gondolva.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást